Vanaf wanneer kan je het gazon maaien?

Vanaf wanneer gazon maaien in voorjaar?

Zodra de temperatuur in het voorjaar weer oploopt, zal ook het gazon weer groeien. De vraag is dan ook: Kan of moet je het gazon alweer maaien in het (vroege) voorjaar? En wanneer kan je dit beter nog niet doen?

Vanaf wanneer kan je het gazon maaien in het voorjaar?

Bij een bodemtemperatuur van ongeveer 10 graden Celsius, groeit het gras weer. Bij hogere temperaturen groeit het gras het nog sneller. Als het gras zo’n 8-10cm lang is, kan je het weer maaien. Afhankelijk van de weersomstandigheden, zal dit meestal in het voorjaar zijn, zo rond maart-april. Toch komt het regelmatig voor dat maaien in begin maart nodig is, of zelfs al eind februari. Bijvoorbeeld na een zachte winter.

Gras maaien kan weer vanaf maart-april

Wanneer niet maaien?

Als de temperatuur nog niet boven de 10 graden Celsius blijft, moet je nog niet het gazon gaan maaien. Overigens gaat het om de bodemtemperatuur en niet om de luchttemperatuur of gevoelstemperatuur.

Als de grond nog erg nat is, kan je beter niet maaien. De kans dat je diepe sporen en kale plekken krijgt is dan best groot.

Maai ook niet als het gras nog nat is. Dat voorkomt een onregelmatig gazon.

Zorg ervoor dat je grasmaaier onderhoud heeft gehad, voordat je weer gaat maaien. Met scherpe messen en een schone maaimachine krijg je een mooi gazon.

Meer over gazon onderhoud

Meer weten over gazon onderhoud? Bekijk onze Gazon kalender voor het gazon onderhoud in elke maand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *