Moet je uitgebloeide of verdroogde Hortensia’s snoeien?

Hortensia dor, droog en uitgebloeid

Ook dit jaar is het weer raak: Veel hortensia’s (Hydrangea) zijn al eerder uitgebloeid dan normaal. Door de droogte en de hitte worden de bloemen bruin of verwelken helemaal. Hoe meer ze op de zon staan, hoe sneller dit gebeurt. Ook het blad gaat al snel slap hangen bij te weinig water. Hoewel zelfs uitgebloeide hortensia’s nog (sier)waarde hebben, vinden veel mensen het geen gezicht. De vraag of de bloemen mogen worden afgeknipt wordt dan ook vaak gesteld.

Mag je uitgebloeide of dorre Hortensia bloemen snoeien?

Het antwoord op deze Tuinvraag is simpel: Natuurlijk kan je de uitgebloeide of dorre bloemen afknippen. Als je de hortensia ruim water blijft geven, dan zal het blad vaak weer opknappen (als het doorhangt van de droogte, maar niet als het al verdroogd is). Zo heb je nog een mooie frisgroene struik in je tuin.

Toch valt er wat voor te zeggen om de verdroogde bloemen juist te laten zitten. Over 1-2 maanden zijn alle hortensia’s uitgebloeid en in het najaar en winter geven de verdroogde hortensia’s juist veel sierwaarde. Ook maken insecten en vogels er dankbaar gebruik van.

De uitgebloeide bloemen hebben ook nog een functie. Ze beschermen de nieuwe knoppen wat tegen vorst. Als je deze afsnoeit, is de kans groter dat de knoppen vorstschade oplopen.

Hortensia sierwaarde in de winter

Krijgt Hortensia een tweede bloei als je de uitgebloeide bloemen snoeit?

Helaas. Hortensia zal eenmaal uitgebloeid geen nieuwe bloei aanmaken door te snoeien. De bloei komt dit jaar dus niet meer terug!

Hoe moet je de uitgebloeide bloemen snoeien?

Let op dat je de verdroogde bloemen niet te diep snoeit! Vlak onder de oude bloemen bevinden zich alweer de nieuwe knoppen. Snoei je te diep, dan heb je komend jaar dus geen bloei. Dit geldt overigens alleen voor Hydrangea macrophylla (boerenhortensia). Pluimhortensia’s en Annabelle hortensia’s kan je (in het voorjaar) tot op zo’n 20-50cm boven de grond terug snoeien.

Hoe voorkom je dat Hortensia snel verdroogd?

Je ziet het wel eens: parasols, paraplu’s of lakens in de tuin, midden in de zomer. Vaak worden op deze manier planten beschermd, die gevoelig zijn voor te veel zon of uitdroging (zoals Hydrangea). Dit kan zeker verschil maken. Verder is het natuurlijk van belang om er rekening mee te houden dat hortensia graag veel water heeft, zeker als ze op een zonnige plek staan of als het erg warm is. Een standplaats in halfschaduw is ideaal. Met flink wat water en bescherming tegen de zon hou je jouw hortensia’s mooi en bloeien ze veel langer!

Hortensia in pot in de halfschaduw

Ga jij de uitgebloeide Hortensia’s snoeien?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *