Is Sterjasmijn winterhard?

Sterjasmijn - Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides)

De Sterjasmijn (Trachelospermum jasminoides) is een prachtige groenblijvende klimplant met stervormige bloemen. De kleine witte bloemen geuren heerlijk zoet en intens. Deze populaire klimplant (die bij veel mensen beter bekend staat als Toscaanse jasmijn) is dan ook een aanwinst voor de tuin!

Hoe winterhard is Toscaanse jasmijn?

Sterjasmijn is van oorsprong afkomstig uit Azië, in gebieden waar het klimaat milder is dan in ons land. Over het algemeen kan de Sterjasmijn temperaturen verdragen tot ongeveer -12°C, maar langdurige blootstelling aan zeer lage temperaturen kan schade veroorzaken aan de plant. Het is raadzaam om de plant te beschermen tijdens strenge vorstperioden, vooral als je in een regio met strenge winters woont. Het gebruik van mulch rond de basis van de plant en het bedekken met een doek of jute kan helpen om de wortels te beschermen tegen bevriezing.

Om zo goed mogelijk de kou te kunnen doorstaan, is het belangrijk dat de grond goed doorlatend is en dat de jasmijn in de winter niet te nat staat. Vaak ontstaat dan ook rood blad, wat na verloop van tijd helaas afvalt. Ook is een zonnige, wat beschutte plek aan te raden. Een gaashek als tuinafscheiding laten begroeien met Toscaanse jasmijn is dan vaak ook geen goed idee, omdat de standplaats niet beschut genoeg is.

Hou er rekening mee dat jonge planten en nieuwe aanplant gevoeliger voor vorst, nattigheid en kou zijn, dan planten die eenmaal goed zijn aangeslagen.

Winterbescherming voor sterjasmijn

Een mogelijke methode om een sterjasmijn te beschermen tegen koude temperaturen is het gebruik van een winterbeschermingsmiddel, zoals een mulchlaag of een beschermende hoes. Het toepassen van een mulchlaag rond de basis van de plant kan helpen de wortels te isoleren en te beschermen tegen bevriezing. Het gebruik van tuinvlies, jute of een beschermende hoes of doek tijdens koude nachten kan ook helpen om de gevoelige bladeren en scheuten te beschermen.

Helaas is sterjasmijn is niet volledig winterhard in ons land en kan deze schade oplopen door vorst. Vooral bij nieuwe aanplant, of als de groeiomstandigheden niet ideaal zijn.

Wil jij ook graag een sterjasmijn of Toscaanse jasmijn in je tuin?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *