Is mijn plant dood? -Vaste planten

Wanneer Vaste planten snoeien

Het is soms nog best lastig om te bepalen of een plant nog leeft. Vooral in de winter of kort na de winter, is dit soms moeilijk vast te stellen bij bladverliezende bomen, struiken en vaste planten. De vraag of een bepaalde plant dood is, wordt dan ook verrassend vaak gesteld. Daarom geven we hier enkele tips om vast te stellen of jouw plant dood is, of toch nog leeft. Dit keer: Vaste planten.

Is mijn vaste plant dood?

De meeste vaste planten sterven in de winter bovengronds af. Dit betekent dat ze alleen ondergronds (in de wortelkluit) overleven. In de winter zie je soms helemaal niets meer van je planten, of zie je alleen dode stengels en uitgebloeide bloemen. In het (vroege) voorjaar snoei je het dode materiaal af, tot vlak boven de grond en lopen ze opnieuw uit vanuit de wortels en maken ze nieuwe scheuten. Afhankelijk van het soort plant, kan dit al vroeg in het voorjaar zijn, of pas (veel) later. Vaste planten zijn dus wel winterhard, maar ze gaan ondergronds.

Waarom groeien mijn vaste planten niet?

In het voorjaar zullen de vaste planten weer opnieuw uitlopen. Veel vaste planten lopen al vroeg in het voorjaar weer uit. Maar dit geldt niet voor alle vaste planten. Sommige soorten hebben meer warmte en zon nodig om weer uit te lopen. Denk bijvoorbeeld aan Agastache, Echinacea, Eupatorium, etc. Zodra de nachten minder koud worden, zullen ook deze planten opnieuw uitlopen. Hieronder veelvoorkomende oorzaken voor uitblijven van groei voor vaste planten:

 • Onvoldoende warmte en zonlicht voor de vaste planten
 • De vaste plant is te nat of te droog (geweest)
 • De grond is niet geschikt voor de vaste planten (te hard, niet doorlatend genoeg, of te weinig voeding)
 • Je vaste planten zijn nog niet geworteld (bij nieuwe aanplant)
 • De vaste plant heeft last van een ziekte of plaag

Hoe weet je of een plant dood is?

Om te bepalen of een tuinplant dood is, zijn er verschillende indicaties om op te letten:

 1. Verkleurd en uitgedroogd blad
 2. Slappe stengels
 3. Broze takken, die bij aanraking snel afbreken
 4. Droge en broze wortels
 5. Geen nieuwe groei
 6. Geen reactie op water en voeding
 7. Gebrek aan vitale kenmerken

In ons artikel Is mijn plant dood? Geven we een uitgebreider overzicht van kenmerken en indicaties om te bepalen of jouw plant nog leeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *