Het is soms nog best lastig om te bepalen of een plant nog leeft. Vooral in de winter of kort na de winter, is dit soms moeilijk vast te stellen bij bladverliezende bomen, struiken en vaste planten. De vraag of een bepaalde plant dood is, wordt dan ook verrassend vaak gesteld. Daarom geven we hier enkele tips om vast te stellen of jouw plant dood is, of toch nog leeft. Dit keer: Siergrassen.
Is het siergras dood?
De meeste siergrassen beginnen pas laat met uitlopen. Hoewel de eerste sprietjes soms al verschijnen aan het einde van de winter (ongeveer wanneer je siergrassen moet snoeien), gaat het dan ineens niet meer zo snel. De groei lijkt dan vaak bijna stil te staan. Er is dan een hogere temperatuur nodig om weer verder uit te lopen.
Waarom groeit mijn siergras niet?
Veel siergrassen sterven bovengronds af in de winter. Vaak blijft het oude loof of de dode stengels nog staan, maar hier zit geen leven meer in (wel in de kluit en wortels). Het kan even duren voordat siergras opnieuw uitloopt. Veel siergrassen beginnen pas laat in het voorjaar weer met groeien. Hieronder veelvoorkomende oorzaken voor uitblijven van groei voor siergrassen:
- Onvoldoende warmte en zonlicht voor het siergras
- Het siergras is te nat of te droog (geweest)
- De grond is niet geschikt voor het siergras (te hard, of niet doorlatend genoeg)
- Je siergras is nog niet geworteld (bij nieuwe aanplant)
- Het siergras heeft last van een ziekte of plaag
Hoe weet je of een plant dood is?
Om te bepalen of een tuinplant dood is, zijn er verschillende indicaties om op te letten:
- Verkleurd en uitgedroogd blad
- Slappe stengels
- Broze takken, die bij aanraking snel afbreken
- Droge en broze wortels
- Geen nieuwe groei
- Geen reactie op water en voeding
- Gebrek aan vitale kenmerken
In ons artikel Is mijn plant dood? Geven we een uitgebreider overzicht van kenmerken en indicaties om te bepalen of jouw plant nog leeft.