Is oleander winterhard?

Oleander bloem. Is Nerium oleander winterhard?

Oleander (Nerium oleander) is een prachtige en populaire plant voor in de tuin. Het is een groenblijvende struik met exotische bloemen. Op vakantie in Frankrijk, Spanje of Italië heb je vast en zeker wel eens gezien. Ze groeien er zelfs langs de snelweg! Een veelgestelde vraag is echter of de oleander winterhard is.

Oleanders zijn oorspronkelijk afkomstig uit de Middellandse Zee-regio, waar de klimatologische omstandigheden over het algemeen mild zijn. Deze plant gedijt goed in warme en zonnige omgevingen en heeft de neiging om zich aan te passen aan verschillende bodemsoorten. Omdat de oleander van nature voorkomt in gebieden met zachte winters, is het belangrijk om te begrijpen dat oleander niet goed bestand is tegen strenge vorst.

Hoe winterhard is oleander?

Over het algemeen wordt de oleander beschouwd als winterhard tot -12 °C. In deze regio’s kan de oleander overleven en gedijen als hij op de juiste manier wordt verzorgd. Bij lagere temperaturen zal de oleander de winter niet overleven. Als Nerium oleander te nat staat in de winter, verdraagt deze overigens veel minder vorst. Ook in een pot is oleander gevoeliger voor vorst. Als er geen sprake is van een beschutte standplaats, goed doorlatende grond en temperaturen die niet lager dan -12 °Ckomen, kan je oleander het beste behandelen als een kuipplant.

Het is belangrijk op te merken dat zelfs in winterharde gebieden de oleander enige bescherming kan vereisen tijdens periodes van extreme kou. Vorst kan schade veroorzaken aan de bladeren, takken en wortels van de plant. Inpakken kan helpen om te voorkomen dat er veel schade ontstaat. Zo hoeft de plant niet ieder jaar weer helemaal opnieuw te herstellen of zelfs opnieuw in blad te komen. Het aanplanten van Nerium oleander in volle grond is een risico. In milde, niet te natte winters kan deze plant echter overleven op de juiste standplaats.

Winterbescherming voor oleander

Een mogelijke methode om een oleander te beschermen tegen koude temperaturen is het gebruik van een winterbeschermingsmiddel, zoals een mulchlaag of een beschermende hoes. Het toepassen van een mulchlaag rond de basis van de plant kan helpen de wortels te isoleren en te beschermen tegen bevriezing. Het gebruik van een beschermende hoes of doek tijdens koude nachten kan ook helpen om de gevoelige bladeren en takken te beschermen.

Een andere optie is om de oleander in een pot te kweken (dus als kuipplant), zodat deze tijdens de winter naar binnen kan worden gebracht. Op deze manier kan de plant worden verplaatst naar een beschermde binnenruimte, zoals een serre, garage of een vorstvrije kamer. Door de oleander binnenshuis te houden tijdens de koude maanden, kan men ervoor zorgen dat de plant geen schade oploopt door vorst.

Helaas is oleander is niet volledig winterhard in ons land en kan deze schade oplopen door vorst.

Wil jij ook graag een oleander in je tuin?

Kies je voor oleander als kuipplant, of toch in volle grond?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *