Is groenblijvende Magnolia winterhard?

Is Magnolia grandiflora winterhard?(groenblijvende Magnolia)

Groenblijvende Magnolia, grootbloemige of zuidelijke Magnolia (Magnolia grandiflora) is een prachtige Magnolia, met groot, stevig en glanzend blad, dat ook in de winter aan de boom blijft. Het blad is donkergroen van kleur aan de bovenkant en bruin aan de onderkant. In tegenstelling tot de meeste andere Magnolia’s, bloeit grandiflora juist in de zomer. De bloemen zijn erg groot en geuren heel sterk. Je ziet steeds vaker groenblijvende Magnolia’s in de tuin. Maar hoe winterhard is de groenblijvende Magnolia grandiflora eigenlijk?

Hoe winterhard is Magnolia grandiflora?

Groenblijvende Magnolia is matig winterhard. Dat wil zeggen dat deze mooie plant niet heel goed tegen onze winters kan. Met name de combinatie van kou (vorst) en natte omstandigheden, doen deze boom geen goed. Op de juiste standplaats (beschut en op goed doorlatende grond), zal groenblijvende Magnolia de winter echter wel doorstaan. Al kan er in de winter wel overmatig bladverlies optreden. Dit wijst meestal op een probleem met de gekozen standplaats.

Als een groenblijvende Magnolia op de (koude) wind staat, dan is de kans groot dat deze het blad grotendeels laat vallen.

Magnolia grandiflora is winterhard tot ongeveer -12 of -16 °C, uitgaande van een geschikte standplaats in volle grond. In een pot of bak zijn ze gevoeliger voor vorst.

Welke groenblijvende Magnolia soorten zijn het meest winterhard?

Er zijn verschillende cultivars (kweekvarianten) die beter winterhard zijn. De bekendste hiervan is Magnolia grandiflora ‘Galissonière. Deze wordt dan ook het meest aangeboden. Dit wordt een wat grotere boom. Wel kan het enkele jaren duren voordat deze soort goed bloeit. Magnolia grandiflora ‘Goliath’ bloeit al vanaf jonge leeftijd en blijft veel kleiner. Groeit meestal uit tot een forse struik en is goed winterhard. Ook ‘Little Gem’ groeit compact en deze is tevens goed winterhard.

Winterbescherming voor Magnolia grandiflora

Volwassen bomen hebben doorgaans weinig tot geen bescherming nodig, alleen bij extreme vorst. Jonge bomen kunnen het beste wel worden voorzien van wat bescherming bij kou en vorst. Wikkel bijvoorbeeld de stam en vertakkingen in met jute of tuinvliesdoek.

Belangrijker is dat de boom op een zonnige, warme en beschutte plek staat, in goed doorlatende grond. Dit voorkomt een hoop problemen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *