Is Eucalyptus winterhard?

Is Eucalyptus winterhard?

Eucalyptus is een geslacht van groenblijvende bomen en struiken die behoren tot de mirtefamilie, Myrtaceae. Ze komen oorspronkelijk uit Australië, maar worden nu ook op veel andere plaatsen over de hele wereld gekweekt vanwege hun diverse toepassingen en aantrekkelijke uiterlijk. Eucalyptusbomen staan bekend om hun karakteristieke geurige bladeren en hun snelle groei. Eucalyptus wordt ook steeds vaker in ons land aangeplant in de tuin.

De bladeren van de eucalyptusboom zijn meestal langwerpig en hebben een leerachtige textuur. Ze bevatten essentiële oliën met een kenmerkende geur die vaak wordt gebruikt in producten zoals zeep, luchtverfrissers en aromatherapie.

Welke Eucalyptus soorten zijn winterhard in ons land?

Winterharde Eucalyptus pauciflora

Een van de meest winterharde eucalyptussoorten in Nederland is Eucalyptus pauciflora, ook bekend als de sneeuweucalyptus. Deze boom is afkomstig uit bergachtige gebieden in Australië en heeft een goede winterhardheid. De bladeren hebben een grijsgroene kleur en de schors schilfert af, wat zorgt voor extra sierwaarde. Het is een snelle groeier die aardig hoog kan worden. Deze soort is in ons land helaas nog matig tot slecht verkrijgbaar. Je kunt hiervoor het beste een gespecialiseerde kweker benaderen.

Eucalyptus pauciflora is winterhard tot ongeveer -18°C. Wel is hiervoor een wat beschutte standplaats nodig en goed doorlatende grond.

Winterharde Eucalyptus gunnii

Eucalyptus gunnii (cider eucalyptus) is een redelijk winterharde Eucalyptus. In vergelijking met de pauciflora, is de winterhardheid wel wat minder. Toch is Eucalyptus gunnii wel goed verkrijgbaar in ons land, vooral vanwege het bijzondere jeugdblad. Jong blad is namelijk niet langwerpig maar mooi rond en blauw van kleur. Dit geeft een hele bijzondere uitstraling in de tuin. Naarmate de boom ouder wordt, krijgt deze ook afbladderende schors voor extra sierwaarde.

Eucalyptus gunnii is winterhard tot ongeveer -12°C. De kweekvariant Eucalyptus gunnii ‘Azura’ is winterhard tot -18°C. Wel is een wat beschutte standplaats nodig en goed doorlatende grond.

Winterharde Eucalyptus niphophila

Een andere winterharde soort is Eucalyptus niphophila, ook wel bekend als de sneeuw eucalyptus (alpine-snow gum). Deze eucalyptussoort is afkomstig uit Australië en Tasmanië en is goed bestand tegen onze koude winters. Verdraagt zelfs een onbeschutte plek. Eucalyptus niphophila heeft leerachtig blauwrgroen blad en de schors heeft verschillende kleuren: wit, bruin en roodbruin.

Eucalyptus niphophila is winterhard tot ongeveer -20°C. Wel is hiervoor een wat beschutte standplaats nodig en goed doorlatende grond.

Minder winterhard: nieuwe aanplant en onjuiste standplaats

Hoewel deze eucalyptussoorten over het algemeen als winterhard worden beschouwd, is het belangrijk om te onthouden dat ze nog steeds enige bescherming nodig hebben tijdens strenge winters. Zeker bij jonge exemplaren en nieuwe aanplant. De beste tijd voor nieuwe aanplant is het voorjaar, zodat de plant zo lang mogelijk heeft om goed aan te slaan voor de winter.

Het gebruik van beschermende maatregelen zoals het inpakken van de stam met beschermend materiaal en het creëren van een mulchlaag rond de basis kan helpen om de bomen te beschermen tegen de koudste temperaturen. Ook is een beschutte standplaats vaak aan te raden en zeker goed doorlatende grond en niet een te natte standplaats in de winter.

Welke winterharde Eucalyptus kies jij?

1 gedachte over “Is Eucalyptus winterhard?”

  1. wij hebben nu voor het eerst eucalyptus in de tuin. heel benieuwd hoe deze de winter zal doorstaan. voorlopig genieten we vooral van het mooie ronde blad

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *