Zelf een terras aanleggen: handige tips en stappenplan

Zelf terras aanleggen

Elke tuin heeft een plek nodig om te zitten, te ontspannen, loungen, eten en drinken… Een fijn terras mag dan ook niet ontbreken in je tuin. Een goed aangelegd terras is niet alleen functioneel maar ook mooi en het vormt het perfecte middelpunt van je tuin.

Stappenplan: Hoe kan je zelf een terras aanleggen?

Een terras aanleggen kan je best zelf, zeker als het terras niet al te groot is en geen echte hoogteverschillen kent. Met een goede voorbereiding kan je zelf een mooi terras realiseren in je tuin. Ons stappenplan helpt je daarbij:

Stap 1: Planning en voorbereiding

Een goed begin is het halve werk. Voordat je begint met graven en leggen, is een gedegen plan essentieel en kies je heel bewust voor de gewenste materialen. Waarvoor wil je het terras gaan gebruiken en hoeveel ruimte heb je daarvoor nodig?

 • Ontwerp je terras: Denk na over de locatie en de ideale grootte van je terras. Maak een schets of tekening om een duidelijk beeld te krijgen van hoe het eindresultaat eruit zal zien.
 • Kies je materiaal: Er zijn verschillende materialen beschikbaar voor terrasbedekking, zoals tegels, klinkers, hout of zelfs composietmaterialen. Kies een materiaal dat past bij de stijl van je huis en tuin, evenals je budget en onderhoudsvoorkeuren.
 • Verzamel je gereedschap: Zorg ervoor dat je alle benodigde gereedschappen en materialen bij de hand hebt voordat je begint, zoals een schop, waterpas, rubberen hamer, meetlint, etc.

Stap 2: Voorbereiding van de ondergrond

Een stevige en goed voorbereide ondergrond is de basis voor een duurzaam terras.

 • Markeer en graaf: Markeer het gebied waar je terras komt te liggen en graaf de grond uit tot een diepte van ongeveer 15-20 cm. Zorg ervoor dat de ondergrond egaal en compact is.
 • Zorg voor afwatering: Creëer een lichte helling van ongeveer 1-2% zodat regenwater gemakkelijk weg kan lopen en voorkomt dat water zich ophoopt op het terras.

Stap 3: Aanleggen van de ondergrond

Een stabiele basis leggen is essentieel voor een langdurig terras.

 • Stabilisatielaag: Leg een laag gebroken puin, grind of puingranulaat van ongeveer 10-15 cm dik als basis. Druk deze laag stevig aan met een trilplaat of door er met een plank overheen te lopen.
 • Gebruik worteldoek: Leg worteldoek over het grind om te voorkomen dat onkruid door de terrasbedekking heen groeit. Snijd het worteldoek op maat en zorg ervoor dat het goed vastzit.

Stap 4: Leggen van de terrasbedekking

Nu kun je beginnen met het daadwerkelijk leggen van de tegels, klinkers of houten planken.

 • Begin met leggen: Start in een hoek van het terras en werk systematisch naar buiten toe. Gebruik een rubberen hamer om de tegels, klinkers of planken voorzichtig aan te tikken zodat ze stevig op hun plaats komen te liggen.
 • Snijd op maat: Indien nodig kun je tegels, klinkers of planken op maat snijden met een tegelsnijder of een cirkelzaag met een geschikte zaagblad.

Stap 5: Afwerking

De laatste details zorgen voor een nette afwerking van je terras.

 • Voegen vullen: Vul de voegen tussen de tegels of klinkers met voegzand of voegmortel. Veeg overtollig materiaal weg met een bezem en zorg ervoor dat de voegen gelijkmatig zijn gevuld.
 • Randafwerking: Werk het terras af met opsluitbanden langs de randen om de terrasbedekking op zijn plaats te houden en een nette uitstraling te geven.

Stap 6: Nazorg en onderhoud

Zodra je terras is aangelegd, zijn er nog enkele belangrijke stappen voor de afronding.

 • Inspectie en correctie: Controleer of het terras waterpas ligt en stevig is aangelegd. Maak het terras schoon en verwijder bouwresten of vuil.
 • Onderhoud: Onderhoud je terras door regelmatig schoon te maken en indien nodig voegen opnieuw te vullen om de levensduur van je terras te verlengen.

Ga jij ook zelf een terras aanleggen?

Door bovenstaande stappen te volgen, kun je zelf een prachtig terras aanleggen dat perfect aansluit bij jouw tuin en persoonlijke wensen. Trots op het resultaat? Stuur ons gerust een foto van jouw zelf aangelegde terras!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *