Zelf planten zaaien: Zo doe je dat!

zelf planten zaaien: zo doe je dat!

Zaaien is misschien wel een van de leukste aspecten van tuinieren. Toch beginnen veel mensen er niet aan, omdat het misschien nog wat moeilijk lijkt. Maar zelf planten zaaien is eigenlijk helemaal niet moeilijk! Zeker niet als je de juiste planten kiest om te zaaien. Met onze tips moet het zeker lukken:

Voorbereiding voor het zaaien

Een beetje voorbereiding kan geen kwaad. Bedenk welke planten, groenten of kruiden je zou willen zaaien en controleer op basis van de plantinformatie of dit mogelijk is in jouw tuin. Hebben deze planten bijvoorbeeld volle zon nodig, of juist schaduw? Is een beschutte, vorstvrije of zelfs verwarmde standplaats nodig voor de zaden om te ontkiemen? En bekijk wanneer de beste zaaitijd is (bijvoorbeeld op een online zaaikalender, of op de verpakking van de zaden zelf).

Makkelijke planten om te zaaien

Er zijn verschillende planten die vrij makkelijk te zaaien zijn, zelfs voor beginnende tuiniers. Hier zijn enkele voorbeelden:

  1. Radijs: Radijszaden kiemen snel en groeien snel, waardoor ze een favoriet zijn onder beginnende tuiniers. Ze kunnen direct buiten worden gezaaid en zijn meestal binnen enkele weken klaar om te oogsten.
  2. Snijbiet: Snijbiet is een veerkrachtige bladgroente die gemakkelijk te kweken is vanuit zaad. Het gedijt goed in verschillende bodem- en klimaatomstandigheden en kan gedurende een groot deel van het jaar worden gezaaid.
  3. Basilicum: Basilicumzaden ontkiemen snel en gemakkelijk, en basilicumplanten groeien goed in potten of rechtstreeks in de grond. Ze hebben warmte en zonlicht nodig om te gedijen.
  4. Oost-Indische kers: Deze kleurrijke bloem is niet alleen mooi, maar ook eetbaar. Oost-Indische kerszaden kunnen direct buiten worden gezaaid en de planten hebben minimale verzorging nodig.
  5. Sla: Sla is een van de gemakkelijkste groenten om te zaaien en te laten groeien. Je kunt verschillende soorten sla proberen, zoals kropsla, eikenbladsla of rucola.
  6. Zonnebloemen: Zonnebloemen zijn robuuste planten die snel groeien uit zaden. Ze zijn perfect voor kinderen om te zaaien vanwege hun grote zaden en indrukwekkende groei.
  7. Munt: Muntzaden kunnen snel ontkiemen en muntplanten groeien vaak uit tot weelderige planten zonder veel zorg. Munt gedijt goed in potten, maar wees voorzichtig, want het kan zich snel verspreiden in de tuin.
  8. Bonen: Bonen, zoals sperziebonen of tuinbonen, zijn gemakkelijk te zaaien en vereisen niet veel onderhoud. Ze kunnen rechtstreeks buiten worden gezaaid zodra het weer warm genoeg is.
  9. Cosmos: Cosmos is een prachtige eenjarige plant met delicate bloemen die gemakkelijk te zaaien zijn en gedijen in de meeste bodemsoorten.
  10. Lathyrus: Lathyrus, ook bekend als pronkerwten, produceert prachtige bloemen met een heerlijke geur en groeit goed van zaad.

Binnen voorzaaien of buiten (direct) zaaien?

In het vroege voorjaar moeten de meeste zaden binnen voorgezaaid worden. Als de zaailingen gaan groeien moeten ze dan verpot worden (verspeend) en pas als de kans op vorst geweken is kunnen ze buiten aangeplant worden. Vanaf april-mei kunnen de meeste zaden rechtstreeks gezaaid worden, buiten in de volle grond. Dit lijkt misschien makkelijker, maar bedenk dat je buiten veel minder controle hebt over de omstandigheden dan binnen in een potje of zaaitray.

Tijd om te zaaien!

Heb je de juiste en gewenste zaden en is het tijd om deze te zaaien? Bekijk de verpakking van de zaden: hier vind je alle informatie die je nodig hebt. De zaaitijd, zaaidiepte en plantafstand staan allemaal vermeld op de verpakking. Gebruik speciale zaaigrond, of zorg ervoor dat je de grond voor het zaaien voldoende losmaakt.

Het verzorgen van zaailingen

Hou de grond voldoende vochtig (maar niet kletsnat). Blijf de zaailingen regelmatig controleren. Komen er teveel op? Dan is het nodig om ze uit te dunnen, zodat de overblijvende planten goed kunnen groeien. Is er sprake van zieke of zwakke exemplaren? Verwijder deze dan tijdig. Bescherm je zaailingen tegen slakken, vogels en (plaag)dieren. Hiervoor kan je bijvoorbeeld netten gebruiken, kopertape om potten wikkelen, of door potten hogerop te plaatsen. Blijf regelmatig water geven (bijvoorbeeld met een fijne sproeier), zodat je zaailingen niet uitdrogen. In dit stadium is nog geen voeding nodig. Als je zaailingen binnen hebt opgekweekt, dan is het van belang om ze rustig (overdag) buiten af te harden, totdat ze sterk genoeg zijn om de hele dag en nacht buiten te blijven staan.

Ga jij ook zelf planten zaaien?

Laat het weten: we zijn erg benieuwd naar jouw resultaat!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *