De mooiste herfstkleuren in eigen tuin

Herfstkleuren

In de herfst worden de dagen steeds korter en is de temperatuur steeds lager. Het waait vaak stevig en er valt meestal flink wat regen… Toch is de herfst ook de tijd van dauwdruppels op spinnenwebben, opvallende gekleurde bessen en natuurlijk prachtige herfstkleuren! Voor deze mooie kleuren hoef je overigens helemaal niet naar het bos te gaan: ook in je eigen tuin kan je zorgen voor de mooiste kleuren in de herfst. Hier onze favoriete bomen en struiken met een mooie herfstkleur.

Japanse Esdoorn (Acer palmatum)

De Japanse esdoorn staat bekend om zijn fijne, ingesneden bladeren en is een van de meest geliefde bomen voor herfstkleuren. Van diep rood tot fel oranje, de Japanse esdoorn voegt een vleugje oosterse elegantie toe aan de herfst.

Amberboom (Liquidambar styraciflua)

De Amberboom, afkomstig uit Noord-Amerika, staat bekend om zijn sterke herfstkleuren. Het blad varieert van diepgroen tot rijke tinten rood, oranje en paars. Een enkele boom kan een breed scala aan kleuren vertonen, waardoor het lijkt alsof de herfst in één boom is gevangen.

Esdoorn (Acer)

De esdoorn staat bekend om zijn karakteristieke, vijflobbige bladeren die in de herfst een schitterend kleurenpalet aannemen, variërend van helderrood tot diep oranje en geel. Veel esdoorns kunnen overigens wel erg groot worden.

Wilde wingerd (Parthenocissus)

De wilde wingerd, transformeert muren en hekken in levendige kunstwerken. In de herfst kleurt deze klimplant van groen naar een opvallende rode tint, waardoor het lijkt alsof de hele structuur in vuur en vlam staat. De zwarte bessen geven zelfs nog meer sierwaarde. Let op: wilde wingerd is een snelle groeier en maakt zogenaamde hechtwortels aan.

Grootbloemige kornoelje (Cornus kousa)

De grootbloemige kornoelje krijgt niet alleen prachtige bloesem in het voorjaar, maar ook de mooie oranje-rode herfstverkleuring van het blad is de moeite waard. Het is een vrij langzame groeier, die ook niet heel groot wordt, waardoor Cornus kousa ook een goede optie is voor een kleinere tuin.

Euonymus (Euonymus alatus)

De kardinaalshoed (ook wel kardinaalsmuts) staat bekend om zijn felrode bladeren in de herfst, waardoor het een opvallende struik is. De bijzondere kurklijksten op de takken, zorgen nog voor extra sierwaarde.

Japanse notenboom (Ginkgo biloba)

De Japanse notenboom (ook wel tempelboom genoemd), is een unieke boom met waaiervormige bladeren. De bladeren van de Ginkgo biloba zijn groen in de zomer en veranderen in een heldere gouden kleur in de herfst, waardoor het een opvallende verschijning is in parken en tuinen. Extra bijzonder is dat het blad eigenlijk is samengesteld uit vele dicht op elkaar gepakte naalden.

Toverhazelaar (Hamamelis)

De toverhazelaar kent iedereen natuurlijk vanwege de prachtige en opvallende bloemen in de winter en het vroege voorjaar. Maar naast deze bijzondere winterbloemen, kleurt het blad Hamamelis in het najaar naar geel, oranje en rood. Een vaak vergeten eigenschap van deze prachtige planten.

Gleditsia (Gleditsia triacanthos)

De bladeren van de gleditsia, of valse christusdoorn, worden in de herfst goudgeel worden, waardoor de boom een warme gloed krijgt.

Witte berk (Betula utilis)

De witte berk, of witte Himalayaberk staat bekend om zijn opvallende, witte schors die afbladdert in papierachtige lagen. Toch is ook de herfstkleur van de witte berk niet mis: De hartvormige bladeren verkleuren in de herfst naar goudgeel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *