Je eigen droomtuin met een kant en klaar Borderpakket!

Droom jij ook van een prachtige en stijlvolle tuin? Een tuin met mooie (en passende) plantencombinaties en bijzondere planten? En van borders die het hele jaar mooi zijn, waar altijd wel iets in bloeit?

Klinkt als een droomtuin! Toch?

Je zou het misschien niet direct verwachten, maar zo’n droomtuin is gelukkig heel bereikbaar!

Steeds meer (online) aanbieders van tuinplanten bieden kant en klare pakketten aan, met bijpassende planten om je eigen borders mee te vullen: Zogenaamde borderpakketten of plantpakketten. Natuurlijk kan je je ook zelf (jarenlang) verdiepen in goede planten en combinaties, groei eigenschappen en groei omstandigheden… Je moet er maar net de tijd en energie voor hebben!

Kant en klare Borderpakketten

Met een compleet Borderpakket realiseer je de mooiste borders in jouw tuin. Een borderpakket wordt meestal ontworpen door een tuinontwerper of beplantingsspecialist, zodat je zeker weet dat de planten bij elkaar passen en goed zullen groeien. Je kiest eenvoudig voor een border die past bij jouw tuin en tuinstijl.

Niet voor niets zie je dit soort pakketten steeds vaker terug in tuinplanten webshops en tuincentrums. Een dergelijk plantenpakket wordt compleet geleverd met bijbehorend beplantingsplan, tips voor aanplant en plantinformatie. Zo weet je precies waar elke plant komt te staan en hoe je deze dient te verzorgen. Heel erg makkelijk dus!

Meestal wordt een kant en klare border samengesteld op basis van een specifieke situatie, zoals zon of schaduw, droge grond, of specifieke tuingrond zoals klei of zand. Ook worden pakketten aangeboden met een specifieke sfeer zoals een strandgevoel, mediterraanse sfeer of heuse jungle border.

Waar moet je op letten bij een borderpakket?

Een van de belangrijkste aspecten van een borderpakket of borderplan is dat de border zo lang mogelijk mooi en/of interessant moet zijn (ofwel de sierwaarde). Een goed border ontwerp bestaat uit een min of meer vaste structuur (bijvoorbeeld groenblijvende planten of heesters, of siergrassen), aangevuld met enkele aandachtstrekkers die het seizoen definiƫren. Dit kan bijvoorbeeld met bloesem of voorjaarsbloei, bloei in de zomer, opvallende vruchten en bessen, herfstkleuren of een mooi wintersilhouet. Verder zijn er nog de weefplanten en vulplanten, die zorgen voor een mooi geheel en accenten.

Een goede border bestaat uit al deze elementen. Dat geldt dus ook voor een goed borderpakket. Hier onze tips om het juiste pakket te kiezen voor jouw tuin.

Borderpakket Paars-rode border

Hoe kies je het juiste Borderpakket?

Natuurlijk is het belangrijk om te kijken wat je mooi vindt. Welke pakketten en plannen spreken je aan en welke foto’s trekken jouw aandacht? Veel belangrijker nog is om je af te vragen of het gewenste borderpakket en de planten hierin geschikt zijn voor jouw tuin en plek in je tuin. Onderstaande vragen helpen daarbij.

  • Bevat het borderpakket voornamelijk planten voor in volle zon, halfschaduw of schaduw en zijn de planten geschikt voor elke tuingrond, of juist alleen klei, zand, leem of zure grond?
  • Voor welke afmetingen is het borderpakket bedoeld?
  • Hoe groot worden de planten in het pakket? En zit er voldoende afwisseling in de hoogtes van de planten?
  • Kunnen de planten tegen de specifieke omstandigheden in jouw tuin (bijv. droogte, natte voeten of vol op de wind?
  • Komt het borderpakket compleet met aanplant instructies voor de jonge planten?
  • Blijven de planten in dit borderpakket (deels) groen in de winter?
  • Sluit de bloeiperiode voldoende aan op je wensen en is de bloeiperiode achtereenvolgend?
  • Passen de kleuren en (blad)vormen bij (de rest van) je tuin, of geeft dit een mooi contrast?
  • Is er sprake van garantie als het borderpakket anders uitpakt dan de beschrijving of (show)foto’s die worden getoond op de verpakking of website?

De beste aanbieders en beste borderpakketten geven duidelijk antwoord op al deze vragen. Uiteraard mag een duidelijke plattegrond niet ontbreken. Zo weet je zeker dat de planten ook in jouw tuin zullen uitgroeien tot een fantastische border!

Witte Echinacea border

Een borderpakket als uitgangspunt

Naarmate je meer ervaring en vertrouwen in je tuin en in het tuinieren krijgt, of wellicht meer tijd te besteden hebt, kan je een tuinplan prima verder ontwikkelen en de border rustig verder uitbreiden met passende planten. Bijvoorbeeld met een groenblijvende heester, siergras of bloembollen en eenjarigen. Het helpt ook om enkele planten uit het pakket ook elders in de tuin te herhalen. Zo ontstaat een mooi geheel voor de hele tuin.

Profiteer van de jarenlange ervaring van een tuinontwerper of beplantingsexpert en kies ook voor een kant en klare border die aansluit op jouw tuinstijl en tuinwensen. Jouw tuin of border zal zeker het onderwerp van gesprek zijn voor familie en vrienden die op bezoek komen. Gaat het om een voortuin of tuin in het zicht? Dan blijft het altijd leuk om een voorbijganger even stil te zien staan of als iemand toch nog even omkijkt bij het voorbijlopen van jouw tuin!

Kies jij ook voor een compleet Borderpakket in je tuin?

* Dit bericht bevat een gesponsorde link

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *