Welke planten kan je Nu aanplanten?

Welke planten kan je nu aanplanten?

Welke planten kan je aanplanten in het Voorjaar?

Verreweg de meeste planten kunnen worden aangeplant in het voorjaar. Het is een ideale tijd voor de aanplanten van vaste planten, siergrassen, bladverliezende heesters, groenblijvende heesters, haagplanten en bomen. Pas wel op dat je groenblijvende heesters, minder winterharde planten en exoten niet te vroeg in het voorjaar plant. Wacht daarmee bij voorkeur tot na ijsheiligen (zo’n beetje half mei).

Eind voorjaar is de beste tijd voor minder winterharde planten, exoten en bijvoorbeeld Dahlia’s en Canna’s.

Welke planten kan je aanplanten in de Zomer?

De zomer is eigenlijk de minste tijd om planten aan te planten. De kans op uitdroging is vrij groot en er is dus veel extra verzorging nodig. Toch kan je prima eenjarigen, exoten en eventueel minder winterharde planten aanplanten. Geef ruim water en herhaal dit wekelijks bij planten in volle grond of dagelijks bij planten in pot.

Welke planten kan je aanplanten in het Najaar?

Het najaar is ideaal om vaste planten (vaak met mooie kortingen te verkrijgen) aan te planten, evenals bladverliezende heesters, haagplanten en bomen. Vanaf ongeveer november zijn haagplanten, bladverliezende bomen en heesters beschikbaar vanuit volle grond. Dit is een hele voordelige manier om grote aantallen of grotere exemplaren aan te schaffen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen planten met blote wortels (wortelgoed) en planten met kluit.

Plant nu geen planten meer die minder winterhard zijn en al helemaal geen exoten. Plant liever ook geen siergrassen meer. De kans dat ze gaan rotten in een nat najaar of winter is zeker aanwezig.

Het najaar is ook de tijd om alle voorjaarsbloeiende bloembollen te planten.

Welke planten kan je aanplanten in de Winter?

De winter lijkt geen goede tijd te zijn voor nieuwe aanplant. Toch kan je de hele winter bomen en heesters uit volle grond aanplanten. Ook haagplanten kan je nu goed blijven planten. Plant alleen niet als het (overdag) vriest. Je kunt dan namelijk geen goed (en sluitend) plantgat maken. Ook water geven kan pas als het even niet vriest of binnen enkele uren gaat vriezen.

Ook vaste planten kunnen gewoon nog worden aangeplant. Al zien ze er nu niet meer mooi uit. Je ziet geen groei meer bovengronds (alleen een potje met wortels), of je ziet nog de afgestorven stengels en/ of zaadhoofden.

Plant geen exoten in de winter en ook geen soorten die minder winterhard zijn. Ook siergrassen plant je beter niet in de winter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *