Wanneer moet je een Vlinderstruik snoeien? En hoe?

Vlinderstruiken zijn hele mooie planten en heel makkelijk in het onderhoud. Vlinderstruiken bloeien lang en kunnen heel veel hebben!

Wanneer snoei je een Vlinderstruik?

Een vlinderstruik (Buddleja davidii) snoei je rond maart-april, als de kans op de ergste vorst afneemt. Te vroeg snoeien kan leiden tot wat vorstschade. Toch is de vlinderstruik heel sterk en zal deze vrijwel altijd wel weer opnieuw uitlopen. Te laat snoeien heeft als resultaat dat de totale hoogte dit jaar niet wordt bereikt, of dat de struik minder vol is.

Ook in het najaar, als de vlinderstruik is uitgebloeid kan je deze wat bijsnoeien. Zo voorkom je dat je vlinderstruik veel schade oploopt bij storm en harde wind.

Overigens kan je gedurende de (na)zomer de uitgebloeide pluimen blijven afsnoeien om te zorgen voor nog veel langere bloei.

Hoe moet je een vlinderstruik snoeien?

Snoei Buddleja elk jaar flink terug. Dit kan tot op zo’n 30-50cm boven de grond. Je behoudt dus alleen het basis gestel. Zo blijft je vlinderstruik wat compacter en rijk bloeien. Snoei je vlinderstruik niet, dan wordt deze steeds hoger en zal de bloei bijna alleen bovenaan nog te zien zijn.

Wees niet bang om Buddleja flink te snoeien: Je vlinderstruik zal nog dit jaar weer op hoogte komen! Het is een hele krachtige en snelle groeier!

Vlinderstruik snoeien

Gebruik een scherpe en schone snoeischaar en snoei schuin naar beneden, zodat regenwater van de takken afloopt. Hoewel snoeien boven een jonge uitloper of nieuw oog de voorkeur heeft, komt het bij vlinderstruiken eigenlijk niet heel precies. Ze verdragen snoei in de meeste gevallen bijzonder goed. Bij oudere vlinderstruiken kan een takkenschaar nodig zijn voor de dikkere takken.

Snoei niet als er vorst wordt voorspeld  en snoei bij voorkeur tijdens droog weer. Wat nachtvorst is geen probleem.

Lees alles over struiken snoeien

Van het snoeiafval kan je prima stekken maken. Snoei stekken af van zo’n 10-20cm van ongeveer potlooddikte. Laat niet te veel blad zitten, om snelle uitdroging te voorkomen. De stek(ken) plaats je vervolgens gewoon in de volle grond, of in een pot en geef ruim water. Bij droogte af en toe wat water bijgeven. Vaak zal het resterende blad eerst verdrogen, maar binnen relatief korte tijd zullen de stekken wortelen en zal er nieuw blad uitlopen.

Heb jij de Vlinderstruik al gesnoeid?

1 gedachte over “Wanneer moet je een Vlinderstruik snoeien? En hoe?”

  1. Fijn om te lezen dat een vlinderstruik snoeien zo makkelijk is en eigenlijk niet fout kan gaan! We hebben een paar mooie vlinderstruiken in onze tuin staan, maar die worden nu wel te groot. Ik ga ze dit weekend nog terugsnoeien! Dank

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *