Wanneer moet je planten water geven en hoeveel?

Water geven: Wanneer, hoe vaak en hoe veel?

Veel mensen weten niet hoeveel water ze planten moeten geven en hoe vaak ze hun planten water geven moeten. Te weinig water is één van de meest voorkomende oorzaken van het niet aanslaan van planten in de tuin.

Hoeveel water moet je planten geven?

Het is natuurlijk heel belangrijk dat planten voldoende water krijgen. Krijgen ze niet genoeg? Dan verdorren de bladeren en sterven de (delen van) planten natuurlijk af…

Maar wat is voldoende water?

Maar wat is voldoende water? Zorg ervoor dat de planten ruim water krijgen, waarbij de grond voldoende doordrenkt raakt. In de meeste gevallen geef je niet snel te veel water. Zeker niet tijdens het groeiseizoen.

Pas als er water blijft staan en niet snel wegloopt is het te veel. Gebeurt dit een keer, dan is er niets aan de hand. Onthoud dus hoeveel te veel was en geef volgende keer iets minder.

Graaf eventueel een klein kuiltje tot zo’n 20cm diep. Is de grond hier nat/ vochtig? Dan is er voldoende water gegeven.

Vaak wordt te weinig water gegeven; alleen de toplaag grond wordt dan nat

Hoe vaak moet je de planten water geven?

De meeste planten die goed zijn aangeslagen hebben geen extra water nodig. Toch zullen ze wat extra water tijdens het groeiseizoen wel kunnen waarderen.

Natuurlijk zijn er wel uitzonderingen, die echt extra water vereisen. Zo zijn er specifieke soorten die graag veel water nemen (bijvoorbeeld tropische planten als bananen en canna’s). Ook een mooi groen gazon profiteert van extra water.

Jonge planten en nieuwe aanplant hebben (extra) water nodig.

Uiteraard mogen ook potten, plantenbakken en hangmanden niet vergeten worden.

Beter geef je één keer per week ruim water, dan elke dag een beetje

Bij droogte

In droge periodes is het verstandig om minstens wekelijks water te geven. Bij aanhoudende of extreme droogte kan dit twee keer per week. Geef de planten ruim water, zodat de grond voldoende doordrenkt raakt.

Jonge planten, nieuwe aanplant en grote potten of plantenbakken kan je bij extreme droogte ook om de dag ruim water geven. Kleine potten, bakken en hangmanden mogen dan zelfs elke dag.

Vergeet niet om ook winter/ voorjaarsbloeiers voldoende water te geven tijdens droge periodes. Deze planten maken namelijk vaak al knoppen tijdens de zomer en kunnen bij droogte wel wat water gebruiken.

In de winter

In de winter is het vaak geen probleem om wat minder water te geven. Afhankelijk van de grondsoort, zal het water minder snel weglopen (bijvoorbeeld op kleigrond). Ook hebben planten minder water nodig, omdat ze meestal geen blad meer hebben en niet bloeien.

Heb je wortelgoed geplant in de winter?

Geef deze planten dan wel ruim water. Doet dit direct na het aanplanten, in de periode hierna (maar niet bij vorst) en vooral naarmate het voorjaar dichterbij komt.

Hoeveel en hoe vaak geef jij je planten eigenlijk water?

* Dit artikel verscheen eerder op KleineTuinen.nl (en is met toestemming geplaatst)

1 gedachte over “Wanneer moet je planten water geven en hoeveel?”

  1. Pingback: Potmaten Overzicht - Plant Afmetingen per potmaat - Tuinmaand.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *