Hoe plant je een klimplant?

Klimplanten zijn een prachtige aanvulling op elke tuin. Denk aan klimop, blauweregen, klimrozen en natuurlijk clematis. Ze brengen verticale elementen in je tuin en kunnen lelijke muren en schuttingen omtoveren tot groene kunstwerken. Maar hoe zorg je ervoor dat je klimplanten goed groeien? In dit stappenplan leer je hoe je klimplanten plant en waar je rekening mee moet houden.

Waar moet je op letten voor de aanplant van klimplanten? De voorbereiding

Voordat je begint met het aanplanten van klimplanten, zijn er een paar belangrijke zaken om in overweging te nemen:

De juiste plant kiezen: Niet alle klimplanten zijn hetzelfde. Sommige gedijen in de volle zon, terwijl anderen de voorkeur geven aan schaduw. Populaire soorten zoals klimop, clematis en rozen hebben elk hun eigen specifieke behoeften en groeipatroon.

Locatie, locatie, locatie: De plaats waar je je klimplant plant, is cruciaal. Zorg ervoor dat je een plek kiest die past bij de lichtbehoefte van de plant. Let ook op de bodemgesteldheid en zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is.

Ondersteuning: Klimplanten hebben vaak iets nodig om tegenaan te klimmen. Dit kan een muur, schutting, pergola of een speciaal klimrek zijn. Zorg ervoor dat de ondersteuning stevig en geschikt is voor de volwassen grootte van de plant.

Bodemvoorbereiding: Een goede start begint met een goed voorbereide bodem. Verwijder onkruid, verbeter de bodem met compost en zorg ervoor dat de grond luchtig is.

De beste planttijd voor klimplanten

Klimplanten worden doorgaans in pot gekweekt en kunnen het hele jaar aangeplant worden. Klimplanten slaan vaak het makkelijkst aan in het voorjaar en bladverliezende klimplanten kunnen meestal ook prima in het najaar worden aangeplant. De (hete en droge) zomer is minder ideaal. Dit vereist veel extra water geven en extra verzorging. Let op dat je minder winterharde klimplanten, zoals Toscaanse jasmijn, trompetklimmer, kiwi, etc. niet vlak voor de winter aanplant. De kans op vorstschade of uitval is dan relatief groot. Verdiep je eerst in de klimplant die je wilt planten, zodat je zeker weet of deze in jouw tuin goed kan groeien en bloeien.

Stappenplan: Een klimplant aanplanten

Het aanplanten van een klimplant vereist enige voorbereiding en zorg. Volg deze stappen om je plant de beste start te geven:

Graaf een Plantgat: Maak een gat dat twee keer zo breed en even diep is als de wortelkluit van de plant.

Meng de Grond: Meng de uitgegraven grond met compost of mest.

Plaats de Plant: Haal de plant uit de pot, maak de wortels los, en plaats deze in het gat met de wortelhals gelijk aan het grondoppervlak.

Vul het Gat: Vul het gat met de gemengde grond en druk deze lichtjes aan.

Geef ruim water: Geef de plant royaal water om luchtzakken te verwijderen.

Bevestigen aan de ondersteuning: Bind de stelen van de klimplant losjes vast aan de ondersteuning met tuinbinddraad of zachte touwtjes. Zorg ervoor dat je de plant niet beschadigt en geef de stelen voldoende ruimte om te groeien.

Blijf water geven: Blijf het hele eerste groeiseizoen regelmatig en ruim water geven. Geef extra water bij droogte.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *