Hoe plant je een boom?

Hoe plant je een boom - bomen planten

Een boom mag eigenlijk niet ontbreken in de tuin, ook voor een kleine tuin zijn geschikte soorten. Omdat een boom heel lang mee kan gaan is het belangrijk goed na te denken over de juiste soort. Bedenk waar de boom voor dient: is dit schaduw in de zomer, wil je graag meer hoogte in de tuin, of creeer je graag een plek voor insecten, vogels en andere dieren?

Let op de gewenste standplaats, groeivorm, groeisnelheid en afmetingen (zowel in de hoogte als de breedte). Wat is voor jouw keuze van belang? Gaat het jou om de vorm, het blad of kies je de boom vanwege de bloemen of bloesem, vruchten of de herfstkleur?

De beste planttijd voor bomen

Van november tot april is het een goede tijd om bladverliezende bomen met kluit of met kale wortels te planten. Bomen uit pot (gekweekt) kunnen zelfs het hele jaar worden aangeplant. Toch is aanplanten in het najaar of (vroege) voorjaar aan te raden omdat een boom in deze periode makkelijker aanslaat. Hoe groter en ouder de boom, hoe moeilijker het zal zijn voor de boom om goed aan te slaan. Kies een plek waar de grond voldoende los is, niet te nat of te droog is, voldoende voedzaam en vrij van obstakels. Verdiep je eerst in de boom die je wilt planten, zodat je zeker weet of de boom in jouw tuin goed kan groeien (en niet veel te groot wordt).

Stappenplan: Een boom planten

  • Graaf een ruim plantgat, minstens 1,5 keer zo groot als de kluit van de boom. Voor de diepte van het plantgat kan je de spade hoogte als indicatie gebruiken. De grond moet goed los zijn, verbeter de uitgegraven grond, door middel van goede aanplantgrond of compost.
  • Indien uit volle grond wordt geplant, verwijder dan eventuele beschadigde wortels, of lange uitlopers.
  • Neem de boom uit de pot of zak, maar laat bij bomen uit volle grond (met kluit) de jute of het gaas zitten (eventueel kan het gaas worden verwijderd of bovenaan open worden geknipt als de boom goed in het gat staat.
  • Strooi desgewenst wat mycorrhizal poeder over de wortels van de boom en in het plantgat om de kans op goed aanslaan verder te verhogen. Dit is vooral aan te raden op slechte grond of in een nieuwe tuin.
  • Plant de boom op dezelfde diepte als bij de kwekerij. Dit is de bovenkant van de kluit, of bij bomen uit volle grond te herkennen aan de verkleuring op de stam.
  • Plant de boom niet te diep. Ook zal de boom nog wat zakken als deze wordt bewaterd en aangedrukt.
  • Controleer of de boom goed recht staat en vul het plantgat rondom voorzichtig met de uitgegraven grond. Als de grond minder ideaal is voor de boom, verbeter de grond dan met goede aanplantgrond of compost.
  • Stamp de aarde goed aan, zodat er geen luchtgaten meer zijn in de grond rondom de nieuwe boom en de wortels goed contact maken met de grond.
  • Plaats een of twee boompalen om de eerste jaren voor extra steun te zorgen. Plaats de boompaal bij voorkeur in een hoek van 45 graden en sla deze voldoende diep (stevig) in de grond. Bind de boom aan de boompaal met speciale boomband of speciaal dikker rubber. Bevestig dit niet te strak, zo voorkom je schade aan de de stam.
  • Maak rond het plantgat een verhoging van de resterende uitgegraven grond, zodat een kuil ontstaat waarin water langer blijft staan.
  • Geef heel ruim water, totdat de hele kuil helemaal gevuld is met water. Ga uit van zo’n 20-40 liter water voor een nieuwe jonge boom en geef het hele eerste jaar wekelijks ruim water, of extra bij droogte.
  • Hou de eerste jaren na aanplant de grond vrij van begroeiing in een cirkel van zo’n 80-100cm rond de boom. Breng een mulchlaag aan van bijvoorbeeld compost (maar niet tegen de stam aan, om rotting te voorkomen). Dit helpt om beter vocht vast te houden en deels tegen onkruid.

Tip Te weinig water en te diep planten zijn de meest voorkomende redenen dat een boom niet aanslaat. 

Een boom planten met boompalen

Met een of meerdere boompalen zorg je voor een goede steun van je nieuwe of jonge boom. Zo blijft de boom ook tijdens harde wind of storm op z’n plek en kunnen de boom goed wortelen en aanslaan. Boompalen dienen ter ondersteuning; niet om een boom aan op te hangen! Plaats de bevestiging dus niet te strak. Zo voorkom je ook dat de boom juist afbreekt bij harde wind.

Afhankelijk van de grond sla je de boompaal de grond in met een tuinhamer, of heb je wellicht eerst een palenboor nodig om het gat voor te bereiden. Plaats de boompaal niet te dicht op de stam (en kluit) om schade te voorkomen. Ongeveer 15-20cm is ideaal.

Boompalen plaatsen met boomband

In de meeste gevallen is een boompaal voldoende. Bij oudere en grotere bomen kan je een tweede plaatsen. Plaats de boompaal aan de kant waarvan de overheersende wind vandaan komt. Als de boom erg op de wind staat is het aan te raden om de boompaal onder een hoek van 45 graden te plaatsen.

Bind de boom aan de boompaal met speciale boomband of rubberen bevestigingsmateriaal. Gebruik geen dunne of harde materialen om te voorkomen dat de stam schade oploopt. Span de boomband niet zo strak dat de stam bekneld wordt (en blijf dit af en toe controleren). Na ongeveer 2 jaar kan de boompaal worden verwijderd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *