Alle Tuintaken en Tuinklussen voor deze maand.
Tuintaken in maart
Breng een mulchlaag aan in de borders (ter verbetering van de grond en om onkruid te verminderen).
Vaste planten en siergrassen
Snoei vaste planten terug tot vlak boven de grond. Verwijder dode stengels en zaadhoofden.
Snoei siergrassen terug tot zo’n 20cm boven de grond. Zachte siergrassen kunnen worden uitgekamd (in plaats van gesnoeid) en groenblijvende siergrassen hoeven alleen gesnoeid te worden als deze er niet meer mooi uitzien.
Plant nieuwe planten. In deze tijd van het jaar slaan ze meestal makkelijk aan en zullen ze snel gaan groeien.
Splits zomerbloeiende vaste planten die te groot worden. Graaf ze voorzichtig op splits ze in meerdere delen om te herplanten. Het oude midden van de plant kan je beter wegdoen; hier zal nog maar weinig groei uit komen.
Bescherm de vele jonge planten in deze periode tegen slakken. Al het nieuwe frisse groen werkt als een magneet op slakken.
Bomen en struiken
Maart is een goed moment om groenblijvende struiken te verplaatsen. Probeer om een zo groot mogelijke kluit mee te nemen bij het verplanten. Snoei de struik wat terug na het verplanten om verdamping te beperken.
Dit is de laatste maand waarin je nog voordelige bomen en struiken uit volle grond kunt bestellen en planten (wortelgoed of kluit). Naarmate de temperaturen oplopen, neemt de kans op goed aanslaan flink af.
Snoei struikrozen, trosrozen en grootbloemige rozen tot op zo’n 30-50cm boven de grond en creĆ«er een sterke basis voor de groei van dit jaar.
Snoei kornoelje (Cornus) flink terug, zodat alleen een lage basis overblijft. Het zijn de nieuwe scheuten die de felste kleur zullen hebben.
Klimplanten
Ook deze maand kan je nog klimrozen snoeien. Zorg voor een mooi framewerk, met zoveel mogelijk horizontale liggers, waaruit opgaande scheuten met bloemen zullen groeien.
Snoei de laatste laatbloeiende clematissen in je tuin.
Bereid plekken voor klimplanten voor, door alvast te zorgen voor klimsteunen, draden, gaashekken of trellis.
Plant nieuwe klimplanten (maar wacht nog even met winterharde soorten als Passiflora).
Bloembollen
Vermeerder sneeuwklokjes als deze zijn uitgebloeid. Graaf ze op en trek de pollen voorzichtig uit elkaar en herplant de kleinere pollen in de tuin. Zo krijg je na enkele jaren een veld vol sneeuwklokjes!
Snoei de uitgebloeide bloemen van narcissen af. Laat wel het blad intact, zodat de bol nog voldoende voeding kan krijgen om volgend jaar opnieuw mooi te bloeien.
Hagen
Dit is de laatste maand waarin je nog voordelige haagplanten uit volle grond kunt bestellen en planten (wortelgoed of kluit). Naarmate de temperaturen oplopen, neemt de kans op goed aanslaan flink af.
Gazon
Maak je maaimachine weer klaar voor gebruik. Slijp de messen en kijk de maaier goed na (of laat dit doen).
Begin weer met regelmatig maaien. Maai eerst liever nog niet te kort.
Als de temperaturen oplopen (en stabiel blijven), bemest dan het gazon, zodat dit goed kan gaan groeien.
Verwijder mos uit het gras. Dit kan bijvoorbeeld met een grashark.
Als de bodemtemperatuur boven 10-12 graden blijft, kan je weer gras (bij)zaaien.
Moestuin
Maak al je zaaibedden gereed. Zorg voor een mooie fijne grondstructuur, vrij van onkruid.
Fruit
Bescherm vroeg bloesem tegen vorstschade. Abrikozen, perzik, nectarine en sommige kersen bloeien al vroeg en zijn gevoelig voor vorstschade.
Nu al het fruit weer goed gaat groeien is het belangrijk om te zorgen voor voldoende voeding.
Dit is de laatste maand waarin je nog voordelige fruitbomen uit volle grond kunt bestellen en planten (wortelgoed of kluit). Naarmate de temperaturen oplopen, neemt de kans op goed aanslaan flink af.
Vijver
Zorg voor zuurstofplanten in de vijver die al vroeg in het jaar voor zuurstof zorgen. Bijvoorbeeld waterviolier en waterpest.
In de kas
Hou de ramen van je kas goed schoon, zodat er maximaal geprofiteerd kan worden van licht en warmte.