Tuinkalender Augustus

Tuinkalender augustus

Augustus is de maand waarin de zomer op zijn hoogtepunt is en de tuin volop tot leven komt! Augustus is een tijd van warme dagen, bloeiende borders en volgroeide groenten en fruit. Het is een maand waarin we kunnen genieten van de vruchten van ons tuinwerk en kunnen genieten van de overvloed aan kleuren en geuren in de buitenlucht.

Augustus is een drukke maand voor tuiniers. Het is een goed moment om je te concentreren op het onderhoud van je tuin. Denk aan het regelmatig water geven van je planten, het verwijderen van onkruid en het controleren op plagen en ziekten. Ook is het belangrijk om je bloemen regelmatig te bemesten om ze gezond en sterk te houden.

Het weerbeeld in augustus is meestal warm en zonnig, maar er kunnen ook af en toe regenachtige dagen zijn. Het is belangrijk om de weersverwachting in de gaten te houden en je tuin daarop aan te passen. Zorg ervoor dat je voldoende water geeft aan je planten tijdens droge periodes en bescherm delicate planten tegen overmatige hitte.

Daarnaast is augustus de tijd om te genieten van de bloemenpracht in je tuin. Denk aan prachtige zomerbloeiers zoals de zonnebloem, dahlia, vlinderstruik en cosmea. Deze bloemen brengen kleur en vreugde in de tuin en trekken vlinders en bijen aan, waardoor je tuin tot leven komt.

Bekijk alle planten die bloeien in augustus

De tuin in augustus

  • Blijf uitgebloeide bloemen zoveel mogelijk verwijderen. Dit stimuleert nieuwe knoppen en nieuwe bloemen. Dit kan bij veel vaste planten zoals Salvia, Echinacea, Helenium, etc, maar ook bij sommige struiken zoals de vlinderstruik.
  • Geef nieuwe aanplant wekelijks ruim water. Bij droogte is vaker water geven nodig en potten en bakken geef je zelfs beter dagelijks om of de dag ruim water.
  • Maai het gras wekelijks (bij droogte liever niet te kort).
  • Er kan al veel fruit geoogst worden: bessen, bramen, frambozen, vijgen, pruimen en sommige druiven.
  • Snoei de haag. Zo heeft je haag nog ruim de tijd om sterke nieuwe groeischeuten aan te maken, die geen schade zullen oplopen van de eerste vorst in het najaar.
  • Vul het waterniveau in de vijver aan, als dit te laag wordt door verdamping.
  • Oogst zaden van uitgebloeide bloemen, zodat je deze kunt bewaren en later kunt zaaien.
  • Pas zomersnoei toe bij bomen en fruitbomen, om ze klein te houden, zonder dat dit direct zorgt voor snelle nieuwe groei.
  • Snoei kers, pruim, amandel en perzik na het oogsten (en niet in de winter) om ziekten en infecties te voorkomen.
  • Neem stekken van niet winterharde of half winterharde planten, zodat je ze over de winter niet kwijtraakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *