9 Bomen met Goudgeel blad in het najaar

Bomen met geel blad in het najaar - Ginkgo

Het najaar is de tijd dat veel bomen hun prachtige herfstkleuren laten zien. Rood, paars, oranje en geel. Toch wordt er vaak gekozen voor bomen die rood of oranje verkleuren. Je zou bijna vergeten hoe mooi geel is als herfstkleur!

Van zachtgeel of lichtgeel, tot felgeel en goudgeel… Bomen met geel blad in de herfst zijn een prachtig gezicht! Hieronder een aantal mooie bomen met gele herfstkleur voor in jouw tuin.

Berk (Betula pendula)

Misschien wel de meest bekende boom met goud-geel blad in het najaar: de berk. Ook de mooie bruinwitte tot witte stammen zijn prachtig om te zien en vallen erg op in de winter. Zo heb je ook in de koude maanden toch veel plezier van deze bladverliezende boom. Berken groeien vrij opgaand, waardoor ze, ondanks hun hoogte, toch in veel tuinen kunnen. Heb je minder ruimte, denk dan aan een witte himalayaberk (deze blijft een stuk kleiner) of een meerstammige witte berk.

Boom met geel blad in herfst - Betula pendula (berk)

Japanse notenboom (Ginkgo biloba)

Een boom die (gelukkig) steeds vaker wordt aangeplant is de Japanse notenboom, ofwel Ginkgo biloba. Het is een opgaand groeiende boom, die pas op (veel) latere leeftijd een bredere kroon krijgt. Het bijzondere blad bestaat uit talloze kleine naalden, die samen het blad vormen. Het is eigenlijk ook een (bladverliezende) conifeer. In het najaar kleurt het blad felgeel. Het is een prachtig gezicht, ook al blijft het blad helaas nog maar kort aan de boom. Eenmaal afgevallen houdt het blad nog heel lang de gele kleur.

Ginkgo biloba - geel blad in het najaar

Haagbeuk (Carpinus betulus)

Haagbeuk (Carpinus betulus) wordt vaak aangeplant als haag. Helaas steeds minder als boom. Toch is haagbeuk een hele mooie boom, met gekarteld frisgroen blad, dat in het najaar prachtig geel verkleurd. Dit geeft een mooi contrast met de grijze tot bruingrijze stam en de grillige en dichte vertakking van de kroon. Wil je voorkomen dat de haagbeuk te groot wordt, dan is het wel nodig om met regelmaat te snoeien.

Noorse esdoorn (Acer platanoides)

Waar veel esdoorns rood of oranje verkleuren, krijgen de meeste Noorse esdoorns (Acer platanoides) een mooie gele herfstkleur. Het grote en grof getande blad valt erg op, zodra dit geel kleurt (ook als het blad al is afgevallen). Veel noorse esdoorn soorten kunnen wel snel flink groot worden, tot wel 20-30 meter hoog! De kweekvariant Columnare blijft een stuk kleiner en smaller.

Valse Acacia (Robinia pseudoacacia ‘Frisia’)

De acacia, of eigenlijk valse acacia (Robinia pseudoacacia) wordt meestal aangeplant als bolboom, bijvoorbeeld in een kleinere tuin of voortuin. Robinia ‘Frisia’ is echter een soort met natuurlijke groeivorm, eveneens met geveerd blad. Bij het uitlopen is het blad oranje-geel, later kleurt het blad geelgroen. In de herfst veranderd de bladkleur naar goudgeel en het blad blijft nog lang aan de boom.

Valse Christusdoorn (Gleditsia triacanthos)

De Christusdoorn is een boom met een wat grillige groeivorm en bijzonder geveerd (of eigenlijk samengesteld) blad. Na een onopvallende bloei, ontstaan vervolgens lange zaadpeulen. In het najaar krijgt Gleditsia een goudgele bladverkleuring. Gleditsia triacanthos heeft grote doorns op de stam en takken. De populaire cultivar Gleditsia ‘Sunburst’ heeft geen doorns en krijgt ook in het voorjaar bij het uitlopen mooi frisgeel blad. Deze soort vormt echter geen zaadpeulen.

Japanse esdoorn (Acer palmatum Sangokaku)

De meeste Japanse esdoorns (Acer palmatum) hebben een rode of oranje herfstkleur. Dit is vaak ook de reden dat ze worden gekozen. Toch zijn er ook hele mooie Japanse esdoorns met geel blad in het najaar. Bijvoorbeeld de Acer soorten met rode takken (in het Engels toepasselijk coral bark maples genoemd). Denk bijvoorbeeld aan Acer palmatum Sangokaku, of Beni-Kawa. Het contrast met de rode takken, maakt de gele herfstkleur extra opvallend.

Vijgenboom (Ficus carica)

Vaak wordt bij een vijgenboom (Ficus carica) niet eens aangegeven dat er een mooie herfstkleur is. Toch een vijgenboom in het najaar een prachtig gezicht, vooral als deze al wat ouder en groter is! Het bijzonder grote en handvormige blad van de vijg kleurt in de herfst van donkergroen naar lichtgeel. Helaas blijft het blad vervolgens nog maar heel kort aan de boom. Als er ook nog (bijna) rijpe vijgen aan de boom zitten, contrasteert de paarse of roodbruine kleur extra mooi met het gele blad.

Toverhazelaar (Hamamelis)

Toverhazelaars (Hamamelis) worden meestal als struik aangeplant in tuinen. Toch kan een toverhazelaar ook erg mooi zijn als kleine boom of meerstammige boom. Voordat de opvallende en kenmerkende spinachtige bloei ontstaat in de winter, zal eerst het blad van de toverhazelaar verkleuren. De meeste toverhazelaars krijgen prachtig geel blad in het najaar. Eenmaal afgevallen, blijft het gele blad ook nog best lang liggen, wat een mooi gezicht geeft in de border.

Wat is jouw favoriete boom met geel blad in de herfst?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *