Als een familielid zorg nodig heeft, maar toch zolang mogelijk zelfstandig wil blijven wonen, dan kan een mantelzorgwoning in de tuin uitkomst bieden. Zo realiseer je maximale zelfstandigheid voor diegene die zorg nodig heeft en is de verzorgende altijd dichtbij. Vaak is het voor iemand ook erg fijn om in de vertrouwde omgeving te kunnen blijven.
Wat is een mantelzorgwoning precies?
Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning of woonunit die in de tuin of op het erf geplaatst wordt, zodat een comfortabele plek gecreëerd wordt voor een hulpbehoevend familielid, in een vertrouwde omgeving. Een dergelijke woning is voorzien van alle nuts aansluitingen, zodat de bewoner er zelfstandig kan wonen, maar een verzorgende (meestal in de familiesfeer) direct bij huis heeft. De zorgbehoevende hoeft zo dus niet naar een zorginstelling.
Wat is de beste plek voor een mantelzorgwoning in de tuin?
Niet elke plek in de tuin is even geschikt voor een mantelzorgwoning. Ook niet elke tuin natuurlijk. Er moet bij voorkeur wel een beetje ruimte zijn, zodat je niet alleen de woonunit kunt plaatsen, maar ook nog voldoende tuin overhoudt, voor beide partijen. Hier enkele aandachtspunten voor de juiste plek voor een mantelzorgwoning in de tuin:
Mantelzorgwoningen moeten goed bereikbaar zijn. Bij voorkeur met een eigen opgang vanaf de straat, of opgang die niet over bijvoorbeeld het terras van de huidige woning loopt. Ook is het handig als hulpverleners makkelijk en snel bij de zorgwoning kunnen komen in geval van nood.
De woning dient aangesloten te worden op stroom, (gas), water en het riool. De nutsvoorzieningen moeten dus naar de nieuwe woonunit kunnen worden geleid.
Het is ook fijn als er in en rond een mantelzorgwoning genoeg licht is, zodat het een fijne plek is om te wonen. Voldoende schaduw is wenselijk in de zomer, zodat het niet snel te heet wordt.
Hou rekening met de wet- en regelgeving. De regels hiervoor kunnen verschillen per gemeente. Dit is bijvoorbeeld van invloed op de afstand naar de erfgrens, de afmetingen en de hoogte.
Hoe zorg je voor voldoende privacy?
Bij het plaatsen van zorgwoningen, is het belangrijk om rekening te houden met privacy. Je zult de tuin nu eenmaal anders (en samen) gaan gebruiken. Bij voorkeur willen zowel de bewoners van het woonhuis, als de toekomstige bewoner van de mantelzorgwoning zoveel mogelijk vrij kunnen zitten.
Zorg voor voldoende afstand tussen de mantelzorgwoning en het woonhuis. Zo ervaar je het minste last van elkaar. Een eigen opgang maakt een groot verschil. Op die manier hoeft de bewoner van de mantelzorgwoning bijvoorbeeld niet elke keer langs je ramen of over je terras te lopen naar zijn of haar woning.
Een eigen stukje tuin bij de mantelzorgwoning is een perfecte manier om te zorgen voor voldoende privacy. Met een goed geplaatste haag zit je er vrij en beschut en heeft ieder z’n eigen plek.
Bedenk ook op welke plekken de ramen van de mantelzorgwoning komen en waar deze op uit kijken. Het zou erg vervelend kunnen zijn als je precies op elkaar uitkijkt en zo bij elkaar naar binnen kijkt. Uiteraard kan groen hier ook in helpen.
Plaats een haag bij of rond de mantelzorgwoning en een eigen stukje tuin. Zo creëer je een mooie natuurlijke afscheiding en heb je beide je eigen domein.
Hoe laat je de mantelzorgwoning goed aansluiten op je tuin?
Er is heel veel mogelijk met het ontwerp van een mantelzorgwoning. Het mooiste is om voor een optie te kiezen die past bij het huis en tuin, of in elk geval een passende styling krijgt. Het gebruik van natuurlijke materialen is ook aan te raden. Het helpt als de woonunit niet onnodig groot is, of in verhouding een te groot deel van de tuin in beslag neemt.
Omring de mantelzorgwoning door groen, zodat deze ook echt onderdeel wordt van de tuin. Je kan bijvoorbeeld een soort tuin binnen de tuin creëren, of juist zorgen voor een mooi doorlopend geheel. Enkele (kleine) bomen rondom de woonunit kunnen een groot verschil maken, waardoor de unit meer op z’n plek lijkt.
Als je ervoor kiest om een apart (binnen)tuintje te realiseren voor de mantelzorgwoning, overweeg dan ook om ergens tussen het woonhuis en de zorgwoning een plek te creëren om samen te komen. Het is natuurlijk ook erg fijn om op die manier tijd samen door te kunnen brengen in de tuin.
Sluit de mantelzorgwoning aan op de bestaande tuinpaden. Een mooi tuinpad naar de zorgwoning neemt de woning echt op in het tuinontwerp.
Overweeg om een groendak te (laten) plaatsen op de mantelzorgwoning, zodat de constructie wat minder opvalt. Dit heeft als bijkomend voordeel ook nog dat het isolerend werkt.