Kan je al Lavendel snoeien? En hoe snoei je Lavendel?

Wanneer Lavendel snoeien en hoe?

Lavendel (Lavandula angustifolia) is eigenlijk onmisbaar in elke (zonnige) tuin! De heerlijke geur, prachtige bloemaren en vele vlinders en bijen die er op af komen, maken lavendel één van onze favoriete tuinplanten! Daarbij geeft lavendel meteen een mediterraanse sfeer aan je tuin…

Toch is lavendel niet de makkelijkste plant om goed te houden in de tuin. Te veel verzorging (extra water geven bij reeds aangeslagen planten, bemesten of aanplanten in rijke grond), leidt er al snel toe dat de lavendel groeiproblemen krijgt, of zelfs helemaal uitvalt. Plant lavendel ook nooit aan in bemeste tuinaarde. Naast de aanplant en verzorging, zorgt ook het snoeien van lavendel nogal eens voor twijfel.

Wanneer kan je Lavendel snoeien?

Lavendel snoei je twee keer per jaar. De eerste snoei wordt eind maart of begin april gedaan. Dit is de hoofdsnoei. Rond september kan je nogmaals snoeien, om uitgebloeide bloem aren te verwijderen en voor wat lichte vormsnoei. Zo gaat je lavendel mooi en netjes de winter in.

Door de bloem aren van lavendel terug te snoeien als deze (bijna) zijn uitgebloeid, heb je best kans op een tweede bloei in de nazomer.

Hoe moet je Lavendel snoeien?

Snoei de lavendel zo terug, dat er nog een klein beetje zachte groei overblijft (de jongere scheuten), boven het oude (kale) hout. Zo hou je lavendel compact en blijft de bloei optimaal.

Lavendel snoeien (lavendel na de snoei in het voorjaar)
Lavendel na het snoeien in het voorjaar

Vergeet je in het voorjaar te snoeien, dan wordt je lavendel steeds hoger. Het onderste deel verhout en wordt kaal.Snoei je te diep (in het oude hout), dan is er een grote kans dat je lavendel niet opnieuw uitloopt.

In veel gevallen lukt het niet meer om lavendel te verjongen. Als eenmaal een deel verhout is, dan kan dit niet meer opgelost worden. De lavendel zal dan alleen nog bovenaan bloeien.

Heb jij de Lavendel al gesnoeid?

2 gedachten over “Kan je al Lavendel snoeien? En hoe snoei je Lavendel?”

  1. Meerdere keren per jaar snoeien dus. Worden ze dan minder snel kaal? Of is lavendel nu eenmaal een kortlevende tuinplant?

    1. Ja, meerdere keren per jaar snoeien helpt zeker. Zo verhouten ze minder. De snoei in het voorjaar is het belangrijkst, maar de combinatie met de snoei rond september zorgt ervoor dat ze mooi de winter in gaan en niet langzaamaan steeds kaler worden onderaan.

      Overigens is lavendel wel een plant die niet ontzettend lang leeft. Op tijd vermeerderen (stekken) is zeker aan te raden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *