Plantcombinatie voor een donkere hoek in de tuin

Carex met Brunnera - wit bont blad

Heb jij ook een donker hoekje in de tuin, waarvan je eigenlijk niet goed weet wat je er mee moet? Gaat het maar om een klein stukje tuin en is er geen ruimte voor hoge planten?

Met bodembedekkende planten of laagblijvende planten met bont blad kan je zo’n donker hoekje mooi oplichten. Zo zal ook dit stukje tuin gaan stralen, ondanks het gebrek aan zonlicht.

Waar deze planten een paar jaar geleden nog werden bestempeld als ouderwets, zijn ze weer helemaal terug van weggeweest. Dit is dan ook goed te zien aan het aantal bonte en witbladige cultivars van veel laagblijvende struiken, haagplanten en bodembedekkers.

Een mooie combinatie met planten met witbont blad is bijvoorbeeld een van de Carex soorten als Carex Ice Dance, Carex Everest, of Carex Everlime, samen met Brunnera macrophylla (kaukasisch vergeet-me-nietje). Bijvoorbeeld Brunnera Silver Heart, Brunnera Sea Heart, Brunnera Looking Glass of natuurlijk de bekende Brunnera Jack Frost.

Voeg desgewenst nog Liriope muscari toe, als je ook nog wilt genieten van een mooie (en langere) bloei. Eventueel kies je voor Liriope Monroe White, als je de kleur wit wilt houden.

Heb je net wat meer ruimte, voeg dan ook nog een rechtopgaande struik voor in de schaduw toe met mooie en opvallende bloei, zoals Fuchsia. Dit geeft een mooi contrast met Het witbonte blad van de Carex en Brunnera.

Is de hoek nog groter, dan is een mooie bladplant zoals Fatsia (vingerplant) ook nog een mooie toevoeging. Bijvoorbeeld Fatsia japonica Spider’s Web, zodat ook het witbonte blad terugkomt. Je kunt de vingerplant ook goed snoeien, om te voorkomen dat deze toch te groot wordt.

Welke planten heb jij in een donkere hoek van de tuin?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *