Zonnehoed (Echinacea)

Zonnehoed - Echinacea

De zonnehoed, ook wel bekend als Echinacea, is een populaire vaste plant die gewaardeerd wordt om zijn opvallende bloemen en medicinale eigenschappen. Deze plant behoort tot de familie Asteraceae en is inheems in Noord-Amerika. De zonnehoed staat bekend om zijn lange bloeiperiode en is een veelgebruikte plant in tuinen en landschappen.

Kenmerken van de zonnehoed (Echinacea)

 • Bladeren: De bladeren van de zonnehoed zijn meestal lancetvormig en hebben een groene kleur. Ze groeien aan lange stelen die uit het midden van de plant komen.
 • Bloemen: De bloemen van de zonnehoed zijn groot en opvallend, met een karakteristieke kegelvormige centrale schijf omringd door stralende bloemblaadjes. De bloemblaadjes kunnen variëren in kleur van paars en roze tot wit en oranje, afhankelijk van de soort en cultivar.
 • Groeivorm: Zonnehoed planten hebben over het algemeen een bossige groeivorm, met rechtopstaande stelen die bloemen dragen.

Verschillende soorten zonnehoed (Echinacea)

Echinacea purpurea (rode zonnehoed)

Deze soort heeft karakteristieke roze tot paarse bloemen en is een van de meest voorkomende in tuinen. Wordt ook wel gewone zonnehoed genoemd.

Echinacea angustifolia (smalle zonnehoed)

Deze soort heeft smaller blad en meestal roze bloemen. Wordt (nog) niet veel in de tuin gebruikt.

Echinacea pallida (bleke zonnehoed)

Herkenbaar aan zijn bleekroze tot witte bloemen en lange, smalle bloemblaadjes. Wordt ook wel wilde zonnehoed genoemd.

Echinacea paradoxa (gele zonnehoed)

Een zeldzamere soort met ongebruikelijke gele bloemen. Zelden in tuinen te zien.

Bekende cultivars van Echinacea

 1. Echinacea purpurea ‘Magnus’: Deze cultivar heeft opvallende paarse bloemen met een donkere kegel. Het is een van de meest bekende en populaire cultivars.
 2. Echinacea purpurea ‘White Swan’: Een cultivar met witte bloemen en een geeloranje kegel, die een elegante uitstraling geeft.
 3. Echinacea purpurea ‘Ruby Star’: Met intense roze bloemen en een diep roodachtige kegel is dit een opvallende cultivar.
 4. Echinacea purpurea ‘PowWow White’: Deze cultivar heeft compacte groei en witte bloemen, ideaal voor kleinere tuinen.
 5. Echinacea purpurea ‘Hot Papaya’: Deze cultivar heeft oranje bloemen die met hun kleur en vorm lijken op papaja’s, wat zorgt voor een levendig accent.
 6. Echinacea purpurea ‘Sunset’: Met zachte tinten van roze en oranje in de bloemblaadjes heeft deze cultivar een warme uitstraling.
 7. Echinacea purpurea ‘Kim’s Knee High’: Deze compacte cultivar heeft roze bloemen en is perfect voor borders en randen.
 8. Echinacea purpurea ‘Vintage Wine’: Met dieprode bloemen en een donkere kegel lijkt deze cultivar op een glas rode wijn.
 9. Echinacea purpurea ‘Harvest Moon’: Deze cultivar heeft zachte, lichtgele bloemen met een oranje kegel en geeft een vrolijke uitstraling.
 10. Echinacea purpurea ‘Green Jewel’: Een ongebruikelijke cultivar met groenachtige bloemblaadjes en een groenachtige kegel.

Zonnehoed is geliefd vanwege zijn schoonheid en wordt vaak gekweekt om bijen en vlinders naar de tuin te trekken. Naast hun sierwaarde worden sommige Echinacea-soorten ook gebruikt in kruidengeneeskunde vanwege hun veronderstelde immuniteitsstimulerende eigenschappen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *