Magnolia (beverboom)

Magnolia

Magnolia’s, vaak aangeduid als ‘beverboom’ of ’tulpenboom’, zijn sierlijke bomen en struiken die bekendstaan om hun opvallende bloemen en kenmerkende bladeren. De bloemen variëren in grootte, vorm en kleur, en vullen de lente- en vroege zomerlucht met een heerlijke geur. Magnolia’s gedijen het beste in goed doorlatende, vochtige grond en worden gewaardeerd om hun sierwaarde en schaduwgevende kwaliteiten.

Kenmerken van Magnolia

 • Opvallende, geurige bloemen: Magnolia’s staan bekend om hun kleurrijke, tulpvormige en vaak geurige bloemen.
 • Elegante uitstraling: Deze bomen en struiken voegen een sierlijke en decoratieve touch toe aan de tuin.
 • Diverse soorten: Van kleine struiken, tot flinke bomen, meestal bladverliezend, met uitzondering van Magnolia grandiflora.
 • Vroege bloei: Magnolia’s bloeien in de lente en vroege zomer, waardoor ze vroeg in het seizoen opvallen.
 • Vochtige grond: Ze gedijen goed in goed doorlatende, vochtige grond en waarderen regelmatig water.
 • Glanzende bladeren: Grote, glanzende bladeren blijven
 • Variërende bloemkleuren: Magnolia’s zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, zoals wit, roze, paars en zelfs enkelemet gele bloemen.

Verschillende soorten magnolia

Er zijn meer dan 200 verschillende soorten magnolia’s, variërend van kleine struiken tot indrukwekkende bomen. Enkele bekende soorten zijn de Magnolia grandiflora (groenblijvend), Magnolia stellata (klein en compact) en Magnolia kobus (een echte boom). Elke soort heeft zijn eigen unieke eigenschappen en bloeitijd, waardoor er voor elke tuin en klimaatomstandigheid een geschikte magnolia te vinden is.

Bekende cultivars van Magnolia

 1. Magnolia ‘Soulangeana’: Een populaire cultivar met opvallende, grote bloemen in tinten van roze en wit, vaak wel de ’tulpenmagnolia’ genoemd.
 2. Magnolia ‘Stellata’: Ook wel bekend als de ‘stermagnolia’, vanwege de stervormige witte bloemen die vroeg in het voorjaar verschijnen.
 3. Magnolia ‘Galaxy’: Een cultivar met donkerpaarse bloemen en een rechtopstaande groei, waardoor het een opvallende verschijning is.
 4. Magnolia ‘Leonard Messel’: Roze-paarse bloemen sieren deze cultivar, die bekend staat om zijn overvloedige bloei.
 5. Magnolia ‘Royal Star’: Een sterke cultivar met grote, dubbele witte bloemen en een aantrekkelijke groeiwijze.
 6. Magnolia ‘Susan’: Compacte magnoliacultivar met diepgekleurde, paarse bloemen en een langdurige bloeiperiode. Geschikt voor kleinere tuinen.
 7. Magnolia liliiflora ‘Nigra’: Een magnoliacultivar met donkerroze tot paarse bloemen. Wordt niet heel groot.

Met deze diverse selectie van magnolia’s, variërend in grootte, kleur en bloeitijd, kunnen tuinliefhebbers genieten van de prachtige uitstraling van deze tijdloze bomen en struiken gedurende het hele groeiseizoen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *