Lavendel (Lavandula angustifolia)

Lavandula angustifolia - winterharde lavendel

Lavandula angustifolia, ook wel bekend als Engelse lavendel, of echte lavendel, is nog altijd enorm populair in de tuin, vanwege de prachtige bloemen, heerlijke geur en mediterraanse uitstraling. Deze lavendel komt dan ook oorspronkelijk uit het mediterrane gebied. Toch gedijt Lavandula angustifolia goed in ons klimaat, mits wordt gezorgd voor goed doorlatende grond en een zonnige standplaats.

Lavendel is een struikachtige plant die meestal een hoogte bereikt van 30 tot 60 centimeter, hoewel sommige cultivars iets groter kunnen worden. Officieel is het een halfheester. Na verloop van tijd heeft lavendel de neiging om steeds verder te verhouten. Lavendel heeft smalle bladeren die zilverachtig groen van kleur zijn. De bladeren zijn langwerpig en heerlijk geurend. De plant heeft ook karakteristieke bloemaren met trossen kleine bloemen die op bloemstengels staan.

De bloemen van Lavandula angustifolia zijn een lust voor het oog. Ze hebben een kenmerkende lavendelkleur, variƫrend van lichtpaars tot diep paars, blauw, wit of roze, afhankelijk van de cultivar. De bloemaren bestaan uit talrijke buisvormige bloemen die in dichte clusters groeien. Vlinders en bijen zijn er gek op!

Een van de meest geliefde eigenschappen van Engelse lavendel is de heerlijke geur. De bloemen en bladeren verspreiden een intens aromatische geur die wordt omschreven als fris, kruidig, bloemig en rustgevend. De geur van lavendel heeft een kalmerend effect en wordt vaak gebruikt in aromatherapie en geurproducten.

Lavendel cultivars

Lavandula ‘Munstead’: Munstead is een populaire cultivar van Engelse lavendel met compacte groei en een hoogte van ongeveer 30-45 cm. Deze kweekvariant heeft blauw-paarse bloemen en een sterke geur. Deze cultivar bloeit vroeg in het seizoen en heeft een goede weerstand tegen ziekten. De bloemstengels zijn wat langer dan veel van de lagere soorten.

Lavandula ‘Hidcote’: Hidcote is een andere geliefde cultivar met een compacte groei en een vergelijkbare hoogte als Munstead. De bloemstengels blijven echter korter. De bloemen zijn blauw tot donkerpaars en vormen dichte bloemaren. Hidcote heeft een intense geur en wordt vaak gebruikt voor het maken van lavendelolie.

Lavandula ‘Dwarf Blue’: Dwarf Blue is een cultivar die lager blijft dan Hidcote en zeker als Munstead. De bloemen zijn donkerpaars en vormen dichte bloemaren. Wordt soms verward met Hidcote.

Lavandula ‘Alba’ bloeit wit en Lavandula ‘Rosea’ heeft roze bloemen. Deze soorten worden wat hoger dan veel andere populaire soorten, maar zijn bijzonder door hun afwijkende bloeikleur.

Toepassingen

Engelse lavendel heeft een verscheidenheid aan toepassingen. Het wordt veel gebruikt in de tuin als een decoratieve plant in borders, rotstuinen, bloembedden en als een geurige haag. De bloemen worden ook geoogst en gedroogd om potpourri, geurzakjes en sachets te maken vanwege hun heerlijke geur. Lavendelolie, gewonnen uit de bloemen, wordt gebruikt in cosmetica, parfums, zeep, kaarsen en aromatherapie vanwege de kalmerende eigenschappen.

De winterharde Engelse lavendel (Lavandula angustifolia) is een veelzijdige plant die zowel visueel aantrekkelijk als geurig is. Het voegt schoonheid, geur en rust toe aan tuinen, en biedt tegelijkertijd een scala aan toepassingen voor zowel decoratieve als aromatische doeleinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *