Hortensia (Hydrangea)

Hortensia soorten - Hydrangea

De hortensia, oftewel Hydrangea, is een populaire sierplant die bekend staat om zijn opvallende bloeiwijzen en weelderige uitstraling. Deze plant behoort tot de familie Hydrangeaceae en is afkomstig uit Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Hortensia’s gedijen goed in gematigde klimaten en worden vaak gebruikt in tuinen, borders en als sierstruiken.

Kenmerken van hortensia

  • Bladeren: Hortensia’s hebben meestal grote, ovale tot hartvormige bladeren. De kleur van de bladeren varieert afhankelijk van de soort en kan variëren van lichtgroen tot diepgroen.
  • Bloemen: De bloemen van hortensia’s zijn het meest opvallende kenmerk. Ze verschijnen in bolvormige bloeiwijzen die uit kleine bloemen bestaan. De kleur van de bloemen kan variëren van wit en roze tot blauw en paars, afhankelijk van de zuurgraad van de bodem. Zure bodems leiden tot blauwe bloemen, terwijl alkalische bodems roze bloemen bevorderen.

Hortensia soorten

Hydrangea macrophylla

Ook wel bekend als de boerenhortensia, deze soort heeft bolvormige bloemen en wordt vaak gezien in tinten roze, blauw en wit. Het is een van de meest voorkomende soorten in tuinen.

Hydrangea paniculata

Pluimhortensia’s hebben piramidevormige bloeiwijzen en kunnen variëren in kleur van wit tot roze. Ze zijn vaak groter en meer opgaand van groei dan andere soorten. Worden ook wel eens schapenkophortensia’s genoemd.

Hydrangea arborescens

Deze soort staat bekend om zijn grote, bolvormige bloeiwijzen en omvat de populaire ‘Annabelle’ cultivar, die grote witte bloemen heeft.

Hydrangea quercifolia

Ook wel eikenbladhortensia genoemd vanwege zijn bladvorm, deze hortensia heeft langwerpige bloeiwijzen en veranderende herfstkleuren. De bloemen zijn vaak wit.

Bekende cultivars van hortensia

  1. Hydrangea macrophylla ‘Endless Summer’: Deze cultivar staat bekend om zijn continue bloei gedurende het seizoen, zelfs op oud hout. Het heeft meestal blauwe of roze bloemen.
  2. Hydrangea macrophylla ‘Nikko Blue’: Dit is een van de meest bekende boerenhortensia’s, met grote, bolvormige bloemen in intense blauwe kleuren.
  3. Hydrangea paniculata ‘Limelight’: Deze cultivar heeft opvallende groenachtige bloemen die later in het seizoen naar roze of diep rood kunnen verkleuren.
  4. Hydrangea arborescens ‘Annabelle’: Bekend om zijn grote witte bolvormige bloeiwijzen, die een klassieke uitstraling aan tuinen geven.
  5. Hydrangea serrata ‘Bluebird’: Deze cultivar heeft kleine blauwe of paarse bloemen en is een variant van de berg-hortensia.
  6. Hydrangea paniculata ‘Little Lime’: Een compacte versie van ‘Limelight’ met dezelfde groenachtige bloemen die later van kleur veranderen.
  7. Hydrangea quercifolia ‘Snow Queen’: Deze eikenbladhortensia heeft grote witte bloemen en indrukwekkende herfstkleuren.

Dit is slechts een greep uit de vele soorten en cultivars van hortensia’s die beschikbaar zijn. Elke cultivar heeft zijn eigen unieke eigenschappen en groeiomstandigheden, dus het is belangrijk om te weten welk type hortensia het beste bij jouw tuin past.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *