Hibiscus (Hibiscus syriacus)

De altheastruik, ook bekend als hibiscus, is een prachtige bloeiende struik die behoort tot het geslacht Hibiscus, dat deel uitmaakt van de familie Malvaceae. Hibiscus-struiken zijn geliefd om hun opvallende, grote bloemen die in verschillende kleuren en vormen voorkomen. Deze planten zijn wijdverspreid en worden vaak gekweekt als sierplanten in tuinen en landschappen.

Kenmerken van de altheastruik (hibiscus)

  • Bladeren: De bladeren van de altheastruik zijn meestal groen en kunnen variëren in grootte, afhankelijk van de soort en variëteit.
  • Bloemen: De bloemen zijn het meest opvallende kenmerk van de altheastruik. Ze zijn groot, trompetvormig en kunnen variëren in kleur van wit en roze tot rood en paars. De bloemen hebben vaak een opvallende centrale meeldraad en zijn een lust voor het oog.
  • Groeivorm: De altheastruik heeft een bossige, opgaande groeivorm en kan variëren in hoogte, afhankelijk van de soort en cultivar.

Verschillende soorten Hibiscus voor in de tuin

Er zijn verschillende soorten hibiscus, die behoren tot verschillende geslachten en families. Hier zijn enkele van de bekendste soorten hibiscus:

Hibiscus syriacus (altheastruik)

Deze soort staat bekend om zijn opvallende, trompetvormige bloemen die variëren in kleur van wit tot roze, paars en blauw. Het zijn winterharde struiken die vaak als hagen of individuele sierstruiken worden gekweekt.

Hibiscus moscheutos (moerashibiscus)

Deze soort wordt vaak aangetroffen in moerasachtige gebieden en heeft grote bloemen met een opvallend uiterlijk. Ze kunnen variëren in kleur van wit tot roze en rood.

Hibiscus coccineus (moerashibiscus)

Deze soort heeft grote, rode bloemen en is inheems in delen van Noord-Amerika.

Houd er rekening mee dat eigenlijk alleen Hibisucs syriacus goed winterhard is in ons klimaat. Elke soort heeft zijn eigen unieke kenmerken en groeiomstandigheden. De meeste hibiscussoorten worden gekweekt vanwege hun aantrekkelijke bloemen en worden veelal gebruikt als sierplanten in tuinen en landschappen.

Bekende cultivars van Hibiscus

  1. Hibiscus syriacus ‘Blue Bird’: Deze cultivar van de altheastruik heeft opvallende blauwe bloemen en is een mooie aanvulling op een tuin. Ook bekend als Hibiscus Oiseau Blue.
  2. Hibiscus syriacus ‘Mauve Queen’: Met zijn zachte lavendelkleurige bloemen voegt deze cultivar een vleugje kleur toe aan elke tuin.
  3. Hibiscus syriacus ‘Woodbridge’: Deze cultivar heeft helderwitte bloemen met een elegant uiterlijk.
  4. Hibiscus syriacus ‘Ardens’: Deze cultivar heeft dieproze bloemen en een compacte groei, waardoor hij goed past in kleinere tuinen.
  5. Hibiscus syriacus ‘Red Heart’: Met zijn witte bloemen en een opvallende rode vlek in het midden van elke bloem is dit een interessante keuze.
  6. Hibiscus syriacus ‘Diana’: Een klassieke cultivar met zuiverwitte bloemen en een stralende uitstraling.
  7. Hibiscus syriacus ‘Blue Chiffon’: Deze cultivar heeft lichtblauwe bloemen met een delicate uitstraling en fijne textuur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *