Clematis (bosrank)

Clematis

Clematis, ook wel bekend als bosrank, is een klimplant die bekendstaat om zijn opvallende bloemen in verschillende vormen en kleuren. Deze planten zijn winterhard en gedijen goed in zowel zonnige als halfschaduwrijke omgevingen. Clematis komt in verschillende groeivormen voor, variërend van kleine struiken tot uitbundige klimmers die muren, hekken en pergola’s sieren. De bloeiperiode varieert afhankelijk van de soort, waardoor tuiniers gedurende het hele seizoen van de kleurenpracht kunnen genieten.

Kenmerken van Clematis

 • Klimplant: Clematis is een prachtige klimplant voor verticale tuinelementen.
 • Opvallende bloemen: Kenmerkend voor clematis zijn de diverse en kleurrijke bloemen. Er zijn zowel grootbloemige als kleinbloemige clematis soorten.
 • Winterhard: Geschikt voor ons klimaat en de meeste varianten zijn goed winterhard.
 • Zon- tot halfschaduw: Gedijt goed in zowel zonnige als halfschaduwrijke omgevingen; de voet bij voorkeur in (half)schaduw

Verschillende soorten clematis

Er zijn talloze clematissoorten, maar ze worden vaak in drie hoofdgroepen ingedeeld: voorjaarsbloeiende, zomerbloeiende en najaarsbloeiende clematis. Elke groep heeft zijn eigen charme en bloeiperiode, waardoor het mogelijk is om het hele groeiseizoen van deze prachtige planten te genieten. Ook het snoeiregime wordt bepaald op basis van welke groep het betreft.

Bekende cultivars van Clematis

 1. Clematis ‘Nelly Moser’: Met zijn opvallende roze bloemen en contrasterende strepen is deze cultivar een favoriet onder tuiniers wereldwijd.
 2. Clematis ‘Jackmanii’: Een klassieker met diep paarse bloemen die een weelderig contrast vormen met het groene blad.
 3. Clematis ‘The President’: Deze cultivar valt op door zijn koninklijk blauwe bloemen met een zilverachtige glinstering.
 4. Clematis ‘Niobe’: Dieprode bloemen sieren deze cultivar, waardoor een dramatische en romantische uitstraling ontstaat.
 5. Clematis ‘Duchess of Edinburgh’: Een dubbelbloemige variëteit met witte bloemen die een vleugje elegantie aan de tuin toevoegt.
 6. Clematis ‘Comtesse de Bouchaud’: Met zijn zachte roze bloemen is deze cultivar een zachte en charmante toevoeging aan elke tuin.
 7. Clematis ‘Ville de Lyon’: Een felrode bloeier die een opvallend accent geeft aan elke verticale structuur.

Met deze diverse selectie van clematissoorten en cultivars transformeer jij jouw tuin in een oase van kleur en pracht. Of je nu op zoek bent naar een vroegbloeiende variëteit of een zomerbloeier, de clematis biedt een overvloed aan keuzes om elke tuin te verfraaien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *