Bamboe

Bamboe

Bamboe is een veelzijdige plantengroep die behoort tot de grassenfamilie Poaceae. Het staat bekend om zijn snelgroeiende stengels en wordt wereldwijd gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals bouwmaterialen, meubels, voedsel, decoratie en als sierplant in tuinen. Bamboe komt in verschillende soorten en variëteiten voor, variërend in grootte, kleur en toepassing.

Kenmerken van bamboe

  • Stengels: Bamboe heeft houtachtige stengels, ook wel culms genoemd, die variëren in grootte, kleur en dikte afhankelijk van de soort.
  • Bladeren: De bladeren van bamboe zijn vaak langwerpig en groeien langs de stengels in verticale rijen.
  • Groeipatroon: Bamboe groeit in clusters, genaamd “rassen”, en kan snel groeien dankzij zijn uitgebreide wortelstelsel.

Verschillende soorten bamboe

Er zijn verschillende soorten bamboe. Er zijn echte reuzen, woekeraars, polvormende bamboe en zelfs bodembedekkers.

Woekerende bamboe

Woekerende bamboe soort verspreidt zich snel en heeft een sterke groei neiging. Het is belangrijk om deze bamboe in te perken om overwoekering te voorkomen. Het gaat hier bijvoorbeeld om Phyllostachys, Pleioblastus en Sasa.

Niet-woekerende bamboe (Fargesia)

Niet-woekerende bamboe (Fargesia) verspreidt zich langzamer en vormt compactere, polvormige kluiten, waardoor het gemakkelijker te beheren is. Fargesia soorten maken geen lopende rhizomen aan.

Bekende cultivars van bamboe

  1. Phyllostachys aurea (gouden bamboe): Deze bamboe heeft gele halmen en is een populaire keuze voor tuin- en landschapsbeplanting. Niet altijd even goed winterhard in ons land.
  2. Phyllostachys nigra (zwarte bamboe): Kenmerkend door zijn donkergekleurde stengels die na verloop van tijd donkerder worden.
  3. Fargesia murielae ‘Jumbo’: Een niet-woekerende variëteit met sierlijke groene stengels en dichte bladeren.
  4. Phyllostachys aureosulcata ‘Spectabilis’: Een bamboe met groene stengels en gele verticale strepen.
  5. Fargesia rufa: Een compacte, niet-woekerende bamboe met overhangende halmen.
  6. Phyllostachys bissetii: Deze bamboe heeft groene stengels en is geschikt voor beplanting als scherm.
  7. Sasa palmata: Een laaggroeiende bamboe met grote, blauwgroene bladeren, ideaal voor schaduwrijke gebieden.

Bamboe kan een interessante en functionele toevoeging zijn aan landschapsontwerpen, variërend van privacy-schermen tot decoratieve accenten. Het is belangrijk om de specifieke groei-eigenschappen van de gekozen bamboesoort te begrijpen om overwoekering en beheerproblemen te voorkomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *