Oktober

Tuinkalender oktober

Oktober

De tuin in oktober onthult een palet van warme herfsttinten. Bladeren beginnen te veranderen in schakeringen van goud, rood en oranje, waardoor de bomen en struiken een nieuwe dimensie van schoonheid krijgen. De tuin lijkt te fluisteren over het verstrijken van de tijd, terwijl planten zich voorbereiden op de rustige dagen van de winter. Terwijl sommige zomerbloemen langzaam vervagen, komen najaarsbloeiers tot leven. Chrysanten, asters en sedums tonen hun levendige kleuren en voegen een laatste uitbarsting van pracht toe voordat de winter nadert. De tuin lijkt een laatste ademhaling van bloei te nemen voordat de kou intreedt.

De moestuin verandert in oktober langzaam van de overvloed van de zomer naar een meer ingetogen fase. De laatste oogst van veel zomerse gewassen vindt plaats, terwijl de voorbereidingen voor de winterse rustperiode beginnen. Herfstgroenten en wortelgewassen zoals pompoenen, kolen en wortels nemen nu de aandacht over, terwijl bladgroenten zoals spinazie en boerenkool blijven gedijen. Het is een tijd om de laatste oogst te plukken, de moestuin op te ruimen en de grond voor te bereiden voor het komende seizoen.

Het weerbeeld van oktober heeft een rustigere en koelere toon dan de zomermaanden. De zon straalt nog steeds, maar haar stralen voelen zachter aan en werpen een warme gloed over de aarde. De ochtenden kunnen nevelig beginnen, waardoor de tuin gehuld lijkt in een waas van mysterie en rust. De avonden in oktober zijn frisser. Er is kans op nachtvorst.

Welke klussen en tuintaken zijn er in oktober?

De belangrijkste tuintaken van deze maand zijn nieuwe aanplant, blad van het gazon houden, bloembollen planten en het beschermen van vorstgevoelige planten bij lagere temperaturen.

Bekijk alle tuintaken in oktober

Wat bloeit er in oktober?

In oktober brengen herfstbloeiende planten kleur in de tuin. Chrysanten, asters, herfstsedums en herfstkrokussen zijn enkele van de bloemen die in deze maand tot leven komen. Ook veel siergrassen geven een prachtig herfstbeeld. Daarnaast kunnen sommige zomerbloeiers, zoals dahlia’s en rozen, nog steeds doorbloeien.

Bekijk alle bloeiende planten in oktober

Bekijk ook:

november, december, januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, of september