November

Tuinkalender november

November

De tuin in november neemt afscheid van de levendige kleuren van de zomer en herfst. Bladeren vallen langzaam van de bomen, waardoor de grond wordt bedekt met een knisperend tapijt van rood, geel en bruin. De tuin lijkt bijna in stilte te mediteren, terwijl planten zich terugtrekken in hun winterse rust. Hoewel veel bloemen nu hun bloei hebben afgerond, kunnen enkele winterharde soorten nog steeds een vleugje kleur toevoegen. Winterheide en viooltjes kunnen nog steeds bloeien, waardoor een subtiel contrast ontstaat met de anders ingetogen sfeer van de tuin.

De meeste gewassen in de moestuin zijn geoogst en de tuin wordt voorbereid op rust. Bladgroenten zoals boerenkool en spinazie kunnen nog steeds worden geoogst. Het is tijd om de moestuinbedden op te ruimen, oude plantenresten te verwijderen en de grond te mulchen om de bodem te beschermen tegen de kou. Het is ook een goed moment om wintergewassen zoals knoflook en uien te planten, die tijdens de koude maanden langzaam wortel zullen schieten voor de komende lente.

Het weerbeeld van november is meer ingetogen en koeler. De zon laat zich minder zien en de dagen worden korter. De lucht draagt een lichte kou, die de rust en stilte van het seizoen versterkt. Nevelige ochtenden zijn gebruikelijk, waardoor de tuin een sprookjesachtig karakter krijgt. De avonden in november nodigen uit tot warmte en gezelligheid. Zowel in de nacht als overdag is er kans op vorst.

Welke klussen en tuintaken zijn er in november?

De belangrijkste tuintaken van deze maand zijn nieuwe aanplant, blad van het gazon houden, bloembollen planten en het beschermen van vorstgevoelige planten bij lagere temperaturen.

Bekijk alle tuintaken in november

Wat bloeit er in november?

In november brengen herfstbloeiende planten kleur in de tuin. Chrysanten, asters, herfstsedums en herfstkrokussen zijn enkele van de bloemen die in deze maand tot leven komen. Ook veel siergrassen geven een prachtig herfstbeeld. Daarnaast kunnen sommige zomerbloeiers, zoals dahlia’s en rozen, nog steeds doorbloeien.

Bekijk alle bloeiende planten in november

Bekijk ook:

december, januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, of oktober