Juni

Tuinkalender juni

Juni

Juni in de tuin is een tijd van weelderige vitaliteit en overvloedige bloei. De natuur ontwaakt volledig en de tuin wordt een levendig schilderij van kleur en geur. Planten schieten omhoog en openen hun prachtige bloemen. Zomerbloeiers komen tot leven en trekken bijen en vlinders aan. De tuin bruist van activiteit en vitaliteit.

In juni komt de moestuin tot leven met een overvloed aan groei en bloei. Veel gewassen zijn in volle productie en bieden een rijke oogst. Het is tijd om regelmatig te oogsten, waaronder bladgroenten, kruiden, en sommige vroege zomergewassen. De moestuin vereist regelmatig water geven en bemesten om de gezonde groei te ondersteunen. Daarnaast is het belangrijk om op onkruid en plagen te letten en indien nodig passende maatregelen te nemen om de gewassen te beschermen.

Het weerbeeld van juni is meestal mild en aangenaam. De zon schijnt genereus en de dagen zijn lang, waardoor er veel tijd is om van de buitenlucht te genieten. De temperaturen stijgen geleidelijk naar zomerse niveaus, waardoor een comfortabele omgeving ontstaat voor tuinwerk en recreatie. Juni brengt af en toe een verfrissende regenbui, die de planten voedt en de grond verrijkt. Toch komt ook droogte in deze maand steeds vaker voor de laatste jaren.

Welke klussen en tuintaken zijn er in juni?

De belangrijkste tuintaken van deze maand zijn het regelmatig snoeien van bloemen om de bloei te bevorderen, het verwijderen van uitgebloeide bloemen, het wieden van onkruid en het bijhouden van het gazon. Zorg voor voldoende water en bemesting voor gezonde groei. Daarnaast is het tijd om zomerbloeiers en groenten te planten en te zorgen voor voldoende ondersteuning voor klimplanten.

Bekijk alle tuintaken in juni

Wat bloeit er in juni?

In juni bloeien tal van kleurrijke planten in de tuin. Enkele voorbeelden zijn rozen, irissen, pioenen, lelies, vaste planten zoals ridderspoor en vingerhoedskruid, en zomerbloeiers zoals zinnia’s en dahlia’s. Deze variĆ«teit aan bloemen voegt levendigheid en pracht toe aan de tuin gedurende deze maand.

Bekijk alle bloeiende planten in juni

Bekijk ook:

juli, augustus, september, oktober, november, december, januari, februari, maart, april, of mei