Augustus

Tuinkalender augustus

Augustus

Augustus in de tuin is een tijd van weelderige groei en kleurrijke bloei. De tuin is nu op zijn hoogtepunt, waarbij de zomerzon alles doet oplichten met een warme gloed. In de tuin zie je een overvloed aan kleuren en vormen. Bloemenperken barsten van leven, met zomerbloemen die zich op hun best tonen. Diepe en levendige tinten vullen de borders en trekken bijen, vlinders en andere bestuivende insecten aan. Bloeiende struiken en klimplanten creƫren een levendig en gevarieerd tafereel.

De moestuin is een bron van genot en werk. Rijen van verschillende gewassen, van rijpende tomaten tot sappige courgettes, maar ook zomerfruit als framboos, braam, bessen en druiven tonen de vruchten van je inspanningen. Je oogst en geniet van de smaak van vers voedsel, terwijl je tegelijkertijd aandacht besteedt aan het verzorgen en bewateren van de groeiende planten.

Het weerbeeld in augustus draagt bij aan de sfeer van deze maand in de tuin. De zon schijnt meestal volop, maar de dagen beginnen wel langzaam korter te worden. ’s Avonds en ’s ochtends is het al een stuk(je) koeler. Af en toe kan een zomerse regenbui de dorstige grond verfrissen en zorgen voor de kenmerkende aardse geur na een zomerbui.

Welke klussen en tuintaken zijn er in augustus?

De belangrijkste tuintaken van deze maand zijn het blijven koppen van uitgebloeide bloemen (deadheading), zodat je planten langer bloeien, geef extra water bij droogte en aan al je planten in potten en bakken, snoei hagen en vormen bij, blijf het gazon regelmatig maaien en observeer de tuin en borders om eventuele verbeteringen door te kunnen voeren.

Wat bloeit er in augustus?

In augustus bloeien heel veel planten nog volop. Prachtige zomerbloeiers zoals zonnebloemen, zonnekruid, dahlia’s, asters, vlinderstruiken en hibiscussen sieren je borders en trekken vlinders en bijen aan. Ook verschillende siergrassen beginnen nu hun bloei te tonen, en je zult genieten van de zachte beweging en textuur die ze aan je tuin toevoegen.

Bekijk ook de tuinkalender van:

september, oktober, november, december, januari, februari, maart, april, mei, juni, of juli